https://img.444.hu/apolok_tuntetes_3.jpg

Én itt Magyarországon akarok ápoló lenni

Egészségügy
2015 május 12., 14:55
comments 428
  • Kedden délután két demonstrációt is tartanak az egészségügyi dolgozók. Mindkét menet érinti a legforgalmasabb budapesti csomópontokat, gigadugó várható.
  • Mindkét menet a jobb munka-és életkörülményekért indul. Béremelést, életpályamodellt, cafetériát, utazási támogatást követelnek az ápolók, rezidensek.
  • A Hősök teréről az Andrássy úton vonuló menetet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezi. Nővérek, ápolók, asszisztensek politikamentes demonstrációra készülnek.
  • A Clark Ádám térről induló demonstrációt az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség szervezi. Tagjai közt mentősök, orvosok és rezidensek is vannak.
  • Mindkét menet az egészségügyi államtitkárság Arany János utcai épülete elé vonul, hogy petíciót adjanak át.

Egyik tüntetéshez sem csatlakozott a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. Vezetője, Cser Ágnes szerint ők sztrájktárgyalás idején nem demonstrálnak, mert nem akarnak rosszban lenni a tárgyalópartnerrel. Cser a Magyar Nemzetnek adott interjújában kijelentette, hogy ő

"Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár személyében garanciát látok az előrelépésre, mert orvosként, megyei kórház-főigazgatóként közvetlenül is megtapasztalta azokat az anomáliákat, amelyeket a finanszírozási rendszer okoz."

A Clark Ádám téren nagyjából félezer ápoló gyűlt össze fél ötre fekete ruhában. A kútvölgyi idősek otthonából érkezett ápoló szerint nem csak a kórházakban, hanem a szociális területen dolgozók is bérfejlesztést követelnek. A felelősség náluk is nagy, nem áll mögöttük orvosi gárda.

apolok_tuntetes_2

Az egyik felszólaló szerint jelenleg csak elvesznek az ápoloktól, több munkáért kevesebb bért kapnak, ezért inkább külföldre mennek.

"Én itt Magyarországon akarok ápoló lenni"

- mondta a tüntető.

apolok_tuntetes_6

A demonstráción megjelent Kökény Mihály (MSZP), Szelényi Zsuzsa (Együtt), Szél Bernadett, Schiffer András, es Ikotity István (LMP).

Nagyjából ezren gyűltek össze, egy mentőautó mögött vonulnak át a Kossuth térre.

Scooter Endless summerre vonulnak a Nádor utcán, annyira hangos a zene, hogy nincsenek rigmusok. A tömegben több szakszervezet zászlója is látható, a Vasutasok és a gaskótlanított Ligáé.

apolok_tuntetes_4

A Kossuth térre érve már elhalkult a Scooter, a tüntetők "Mi vagyunk a nép" és "Gyertek velünk" skandálással sétál a Parlament elé.

Az Alkotmány utca végen felállított színpadon újabb szónokok jönnek. "Az egészségügy nem csak a benne dolgozóké, hanem az egész országé" mondat után Sándor Mária, a fekete ruhás nővér külön megköszönte a kollégájának, hogy helyettesíti, így felszólhatott. Azt mondja, hogy összefogtak, mert senki nem állt ki értük, de ők is hibásak, hogy aláírták a túlmunkát, miközben tudták, hogy lehet, hogy ki sem fizetik azt.

apolok_tuntetes_5

Aztán feltette a kérdés:
"Mit akarok? Becsületes minőségi betegellátást, ápolást, nem tűzoltást. A méltó halálhoz való jogot kérjük szépen. Ehhez kell a működő egészségügy, amihez pénz kell. Méltó béremelést kérünk, hogy itthon maradjunk. Kérjük vissza a megbecsülesünket" - mondta az ország pillanatnyilag leghíresebb nővére.

photo_camera Fotók: Botos Tamás

A mentősöket képviselő szakszervezeti vezető azzal kezdte, hogy van egy álma..., hogy ne kelljen másodállást vállalni, hogy ha a gyereknek cipő kell, akkor legyen miből. Életpályamodellt sürgetett, és azt mondta, hogy most jött el az ideje annak, hogy valaki megmentse a mentősöket.

Eközben a Hősök terére szervezett másik tüntetésre, amit a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezett, több ezren gyűltek össze. A szakszervezet elnöke szintén arra panaszkodott, hogy mennyire nem becsülik meg őket anyagilag, és milyen körülmények között dolgoznak "Turkálóban vásárolt ruhákban dolgozunk romos épületekben", majd feltette a kérdést a tüntetőknek: "Mit csináltok a megérdemelt pihenőidőtökben?" "Dolgozunk!" - válaszoltak az egészségügyisek. A szakszervezet 12 pontos követelést fogalmazott meg.

A két tüntetés, a fehér és feketeruhás ápolóké az Emmi előtt egyesült, sokan vannak a téren.

apolok_tuntetes_8

A petíciókjukat Zombor Gábor, egészségügyi államtitkár veszi majd át.

Zombor a színpadra is felment, kifütyülték az államtitkárt. A szónok megköszönte, hogy személyesen veszi át Zombor a petíciót, es nem egy beosztottját küldte. De ekkor is kifütyülték az államtitkárt.

Felsorolják a követeléseket, amit végül át is adnak, Zombor kissé megszeppentnek látszik.

Cser Ágnes is szót kért valamiért, pedig ő szakszervezeti vezetőként nem támogatta a tüntetést, mert bízik a kormányban. Kifütyülik, belekezdene, gúnyosan megköszönte a kedves és őszinte fogadtatást, még nagyobb fütty volt a válasz. Nem adja fel, hergeli tömeget, de beléfojtják a szót.

apolok_tuntetes_7

Zombor kap szót, az államtitkárt meghallgatják. Azt mondja, segíteni akar, a tüntetők követelési jogosak. És azt kívánja, hogy békésen teljen az este.

"Senkitől nem kell senkinek félni. Önöknek mindenben igazuk van."

apolok_tuntetes_9

Az ápolók aligha fognak kukákat gyújtogatni. Ezt jelzi, hogy a végén megtapsolják az államtitkárt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.