Lengyelországnak kártérítést kell fizetnie annak a két férfinak, akiket az országukban kínzott meg a CIA

külföld
2015 május 15., 17:40
comments 101

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete sokak felháborodását kiváltotta Lengyelországban, szerintük olyan dologért kell kárpótlást fizetniük, amit valójában az amerikaiak követtek el.

A bíróság döntése értelmében az országnak 230 ezer eurót kell fizetnie annak a két férfinak, akit a CIA titkos lengyelországi bázisán tartottak fogva és kínoztak meg. A titkos támaszpontokért egyelőre amerikai részről senkit nem sikerült felelősségre vonni, ugyanakkor az európai bíróság számára fontos, hogy az ügy ne maradhasson következmények nélkül, ezért ítéltek a lengyel állam ellen. A bíróság korábban, 2012-ben már arra kötelezte Macedóniát, hogy fizessen ki 60 ezer eurót annak a libanoni-német férfinak, akit terrorizmus vádjával az országban vettek őrizetbe, majd átadták az amerikaiknak.

A lengyel külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy teljesíteni fogják a kifizetést, ugyanakkor nem világos, hogy pontosan kinek fognak utalni. A két férfit évek óta Guantánamón tartják fogva, gyakorlatilag nincs kapcsolatuk a külvilággal. Ügyvédeik szűkszavúan csak annyit közöltek, hogy az összegből nem a terrorizmust fogják támogatni a lengyelek.

A két férfi 2002 és 2003 között volt fogva tartva Lengyelországban, viszont végig amerikai felügyelet alatt, a lengyel hatóságok sosem érintkeztek velük.

Az európai bíróság szerint Lengyelország megsértette Abu Zubajdah és Abd al-Rahim al-Nashiri alapvető jogait, amikor engedte, hogy a CIA eljárás nélkül bebörtönözze őket, és nem tettek semmit az embertelen körülmények megakadályozásáért.

A palesztin Zubdajahnak százharmincezer eurót, a szaúdi Nashirinek pedig százezer eurót kell kifizetniük. Utóbbit azzal gyanúsították, hogy részt vett az USS Cole hadihajó megtámadásának megtervezésében. A 2000-ben elkövetett merényletben 17 amerikai tengerész halt meg.

A döntés még tavaly júliusban született. Lengyelország fellebbezett, de veszítettek. Ezért most fizetnek. Az ország amúgy dollármilliókat kaphatott az Egyesült Államoktól, amikor a különleges CIA-program futott náluk.

A bíróság döntése értelmében Lengyelországnak hivatalosan kérvényeznie kellett az Egyesült Államoktól, hogy a két férfit ne végezzék ki. Ez persze csak szimbolikus lépés, hiszen ilyesmire nem lehet befolyása a lengyeleknek.

A férfiak tárgyalása még hátravan, egyelőre azt sem tudni, mikor fog elkezdődni. Elvileg mindkettejüket halálra ítélhetik, igaz Zubdajahot hivatalosan még meg sem vádolták semmivel, ő 2002 óta van így amerikai fogságban.

Az amerikai szenátus által nyilvánosságra hozott kínzási jegyzőkönyvekből kiderült, hogy a férfiakat válogatott módszerekkel kínozták fogva tartásuk ideje alatt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.