Magyarország a közvetlen élmezőny mögött a turisztikai versenyképességi világranglistán

érdekes adat
2015 május 16., 06:55
comments 211

A Világgazdasági Fórum két évente adja ki a Turizmus és Utazás Világranglistát, amelyik a világ 141 országát hasonlítja össze. A lista egy sor tényezőt osztályoz, majd ezeket kiátlagolva lesz meg a végeredmény. A 14 vizsgált tényező 4 nagyobb csoportba helyezhető. Ezek:

  • Szabályozó környezet, ide tartozik többek között az üzleti környezet, a higiéniás körülmények, a munkaerőpiac és a biztonság.
  • Stratégiai körülmények, mint például a nyitottság, a befektetési árszínvonal, vagy a környezeti fenntarthatóság.
  • Infrastruktúra, külön vizsgálva a légi- és a közúti lehetőségeket.
  • Természeti- és kulturális látnivalók és üzleti úti lehetőségek.

A lista nem azt mutatja, hogy hova mennyire érdemes most azonnal elutazni, hanem a turizmusba befektetni vágyókat igyekszik segíteni, megmutatva a szektor versenyképességét.

Magyarország a 141 ország közül a 41. helyen végzett, a középmezőny elején.

ListaOssz

A lista szerint még mindig nyugat-európai országokban a legversenyképesebb a turisztikai szektor. Spanyolország, Franciaország, Németország, az USA és Nagy-Britania vezetik a listát.

ListaRegio1

ListaRegio2

Régiós összehasonlításban Magyarország - amelyik a 25. legversenyképesebb európai turisztikai piac - az átlagos kelet-európai ország szintjét hozza. Ami tisztán látszik, az az, hogy az utolsó csoportban, az ország természeti- és kulturális látnivalóit sorolóban ramatyul szereplünk. Egyszerűen nincs elég sok elég érdekes látnivalónk, hiába szajkózzuk, hogy kilenclyukú híd.

ListaMagyarSikerJoember

Viszont van egy csoportja a mutatóknak, ahol Magyarország Szingapúrral holtversenyben az első, a turizmus stratégiai kezelése és szabályozó körülményei (T&T Policy and Enabling Conditions). A teljes listát itt lehet böngészni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.