Agyvisszaszívási kísérletbe kezdett a magyar kormány Londonban

gazdaság
2015 május 18., 14:18
comments 320
  • Vasárnap tartották Londonban a Gyere haza fiatal program nyílt napját.
  • A szervezők szerint annyira jól sikerült, hogy mostantól minden hónapban érdemes tartani egyet.
  • A diplomásokat várják haza, de aki azért emigrált, mert a szakmájában nem talált munkát, az sok jóra ne számitson.
  • A 444 egy londoni olvasója ott volt a közönségben.

A Regents Park mellett lévő Danubius Hotelben rendezték a Gyere haza fiatal sokak által várva várt nyílt napját, amelyre meglepően sokan mentek el: a hotel egyik kis különtermének háromnegyede megtelt. A nyílt napon előadtak az OFA (Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft) vezetői, a munkáltatói oldalt pedig két cég HR-ese kepviselte (IT Services [T Systems] és Randstad). Rajtuk kívül a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) is a meghívottak között volt.

A teremben szétnézve valóban a fiatal, 25-40 éves (jellemzően középosztálybeli) korosztály képviseltette magát, ami nem meglepő annak fényében, hogy a programban alapvetően felsőfokú végzetséggel lehet részt venni. A Starbucksban dolgozó magyarok tömegét tehát lényegében kizárja a program, rájuk az ország továbbra sem tart igényt. Valahol meg kell húzni a határt, ugye.

Az előadók egy-egy 20 perces előadásban ismertették a programot, illetve a saját szerepüket abban (ez nagyrészt általános, a cégek bemutatásából álló unalmas HR-előadás volt), majd következtek a nyilvános kérdések, végül pedig egy rögtönzött állásinterjú-szerű beszélgetésre volt lehetőség az előadókkal. Szinte minden érdeklődő beállt egy-egy előadóhoz a sorba.

A program három fő pillére a repülőjegy-támogatás – amely az állásinterjúkhoz szükséges repülőjegyek finanszírozását is magában foglalja –, a lakhatási támogatás, amely akkor használható fel, ha a munkavállalás helyszíne a magyarországi állandó lakhelytől távol esik (napi 5 óra utazás vagy napi min 200 km) illetve a mobilitási támogatás, amely a munkába járással kapcsolatos utazási költségek terhének részbeni átvallalasat jelenti.

A lakhatási támogatás és a mobilitási támogatás maximum 12 hónapig vehető igénybe, amelyről minden egyes esetben az OFA dönt. A program három pontja közül kettő tehát egyszerre nem vehető igénybe, és az is elsősorban azon vidékiek számára lehet érdekes, akik a fővárosban találnak munkát. Fordítva nyilván kisebb az esély. A többieknek tehát marad az ingyenes repülőjegy.

Az előadás szerint a programra pillanatnyilag 100 millió forint van, amiből 50-100 ember hazaköltöztetését tartják reálisnak. A 100 millión felül további támogatás érkezik a a programban résztvevő 26 cégtől, amelyek önként vállalták, hogy a költségek esetenként változó hányadát állják. Elsősorban SSC-s, IT-s, mérnöki, pénzügyi, könyvelési területen lévő poziciókról van szó.

Tehát azokról, amikről eddig is pontosan tudtuk, hogy vannak.

A program special skillje, hogy valamennyi támogatás vissza nem térítendő, és nincs röghözkötés sem, mivel ahogy az OFKN vezetője mondta „felnőtt emberek vagyunk”.

Ezek tehát a program „hard” elemei, azonban ennél lényegesen többről van szó. Az OFA egy kvázi állami HR-ügynökségként működik, amely előszűrést végez a partnercégek számára. A szóban forgó pozíciók amúgy elvileg mindenki – tehat a Magyarországon élők – előtt is nyitva állnak, de az OFA ajánlása állítólag nagyon sokat számít.

A program végén két ismerősömmel beálltunk a sorba az egyik előadónál, és megkérdeztük, nekünk milyen állást tudna ajánlani. Az HR-es nagyon kedvesen érdeklődött, milyen területen szeretnénk dolgozni, azonban miutan kiderult, hogy építészkent, emberi jogi kérdésekkel fogallkozó civilként és piackutatókent, sajnálkozva közölte, hogy ezeken a területeken nem tud segíteni, és közösen megállapítottuk, hogy a lehető legjobb helyen vagyunk Londonban.

Ha a rendelkezésre álló forrásokat összevetjük a kivándoroltak számával, nyilvánvalóvá válik, hogy a program csak egy egészen kis kisebbségnek kínál megoldást, a többségnek pedig nem tud ajánlani semmit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.