Merkel is az antibiotikumok nélküli világ lehetőségével fenyegetett

Egészségügy
2015 május 18., 10:47
comments 40

Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éves konferenciáján szólalt fel a német kancellár, és egyben a világ összes országát arra sürgette, hogy tegyenek meg mindent az antibiotikumok helytelen használatának megakadályozásáért.

Merkel az országok egészségügyi rendszereinek hatékonyabb együttműködését szorgalmazta, szerinte ez kínálhat megoldást abból a fenyegető helyzetből, hogy idővel egyszerűen elfogyhatnak a működőképes antibiotikumok.

Hogy ez mennyire nem csak egy sci-fi vagy egy egyszerű ijesztgetés, és hogy mit jelent az antibiotikumok helytelen használata, korábban már egy hosszú cikkben foglaltuk össze.

A német kormány már beleegyezett abba, hogy csatlakozzanak egy globális programhoz, amit a WHO koordinálna, és aminek hasznosságáról a következő két hetes konferencia során az összes ország képviselőit igyekeznek meggyőzni majd.

photo_camera Angela Merkel a WHO ülésén (FABRICE COFFRINI / AFP)

Merkel azt a jól ismert és fontos érvet is bedobta, hogy sokkal egyszerűbb még most cselekedni, mintha egy rezisztens baktérium terjedése közben kéne gyógyszereket kikísérletezniük.

A WHO előző hónapban publikált egy jelentés, e szerint komoly különbség van a világ egyes területei között abban, hogy mennyire kezelik komolyan ezt a problémát.

Az ENSZ egészségögyi ügynöksége szerint sürgős beavatkozás nélkül a világ egy poszt-antibiotikumos korszakba léphet át, amikor gyakori fertőzések és kisebb sérülések, melyekre eddig megvolt a gyógymód, ismét életveszélyes helyzeteket idézhetnek elő.

Merkel beszélt a WHO sokat kritizált szerepéről a nyugat-afrikai ebola-járványban is. A 26800 embert megfertőző és végül több mint 11 ezer áldozatot követelő vírus kezelése miatt sokan vádolták azzal a WHO-t, hogy túl lassan reagált. A német kancellár szerint a WHO így is kiemelkedően fontos szerepet töltött be, de azt elismerte, hogy a szervezet decentralizált felépítésének a jövőben hatékonyabban kéne működnie. (AFP, BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.