Letartóztatták a tengerészt, aki felfedte a brit atomarzenál biztonsági hiányosságait

külföld
2015 május 19., 12:16

A brit Királyi Haditengerészet kedden elismerte, hogy hétfőn éjjel elfogták William McNeilly tengerészt. McNeilly a brit haditengerészet atomcsapásmérő egységénél szolgált a skóciai Faslane-ben.

A múlt héten publikálta 18 oldalas jelentését, amiben azzal vádolta a haditengerészetet, hogy nem megfelelő a brit csapásmérő erők biztonsági rendszer. Leírása szerint vannak olyan night clubok Nagy-Britanniában, ahova nehezebb bejutni, mint a faslane-i bázisra.

Másrészt szerinte akkora az emberhiány a flottánál, hogy "csak idő kérdése, és egy pszichopata vagy egy terrorista is beépülhet".

McNeilly a jelentés közzététele után engedély nélkül eltávozott, azóta saját elmondása szerint több országban bujkált. Hétfőn azonban újra jelentkezett, azt írta, hogy nincsenek erőforrásai a bujkáláshoz, ezért feladja magát.

"Más közérdekű feljelentőkkel szemben, akik mindenre tekintet nélkül hoznak nyilvánosságra információkat, én csak a leglényegesebbeket hoztam nyilvánosságra. A forrásaimra csak a rangjukkal, nem pedig a nevükkel hivatkoztam, és kihagytam olyan értesüléseket, amik segítették volna a riportot, de kockázatot jelentettek volna. Egyértelműen a népem és a hazám védelme motivált. Bármi történjen is, miattam ne aggódjatok, jól leszek" - írta.

McNeilly állítása szerint próbálkozott hivatalos úton is, de nem járt eredménnyel.

McNeilly érdekében online aláírásgyűjtés is kezdődött, ahol azt kérik a védelmi minisztériumtól és az ügyészségtől, hogy kegyelmezzenek meg neki. A tengerészt katonai titkok kiszivárogtatással vádolhatják, amiért hosszú évekre bebörtönözhetik. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.