Orbán logikája: Nincs menekülttábor, nincs bevándorlás-probléma, vannak stadionok, van jó foci

politika
2015 május 19., 15:56
comments 197

Párhuzamosan azzal, ahogy Strasbourgban Orbán Viktor épp látványos lóugrásokkal távolodott tovább mindattól, amit Európa jelenthet, Budapesten több száz fő részvételével zajlott tüntetés a bevándorlásról és terrorizmusról (!) szóló, közel egymilliárd forintból összehozott nemzeti konzultáció ellen tiltakozva.

A tüntetést az a bevándorlók érdekképviseletével foglalkozó Migráns Szolidaritás szervezte meg, amelyik már januárban is tiltakozott, amikor Orbán Viktor és nyomában több fideszes politikus először intézett nyílt támadást a bevándorlók ellen.

photo_camera Kőszeg Ferenc (MTI/ Szigetváry Zsolt)

A szervezet aktivistája, Barna Margit szerint azóta még nagyobb lett a baj, mert a nemzeti konzultáció formájában Orbán Viktor gyűlöletkampánya még több emberhez elért. Ugyanakkor a januárinál jóval többen voltak kedd délután a Deák téren, erről mondta Barna, hogy szemmel láthatólag azok is többen vannak már, akik átlátnak az államilag szított idegengyűlöleten, és többen vannak, akik az orbáninál egy befogadóbb és szebb országban szeretnének élni.

Barna sorra felidézte a kormány menekültpolitikájának elemeit, illetve azt, hogy Orbán Viktor hétfőn már arról beszélt, hogy a debreceni menekülttábort egyszerűen be kéne zárni.

Nincs menekülttábor, nincs bevándorlás-probléma, vannak stadionok, van jó foci.

- foglalta össze a miniszterelnök logikáját Barna, aki elmondta, hogy amúgy a debreceni menekülttábor felszámolásával épp egyet is értenének, csak a megoldás szerinte nem az, ha hazatoloncolják az embereket azokba az országokba, ahonnan polgárháborúk és népirtások elől elmenekültek, hanem ha például olyan lakóotthonokat építenének számukra, melyek a városokon belül vannak, és így az új élet reményében otthonról elmenekülő emberek munkát találhatnának és integrálódhatnának a közösségekbe.

A nemzeti konzultáció legkézzelfoghatóbb eredménye Barna szerint, hogy a barátainkat támadta meg. Azokat, akik ide jöttek egy más országból, megismerkedtek velünk, és barátainkká váltak. Közülük az erősebbek most csak kiábrándultak, elvesztették a hitüket, hogy egyenlő emberként fogja kezelni őket a társadalom. De a gyengébbek félnek. És ők a konzultáció igazi áldozatai.

Barna szerint az egész  kérdés ráadásul a gyűlölet szítása mellett csak arra alkalmas, hogy elterelje a figyelmet a valódi problémákról. Arról, hogy sokkal több pénzt kéne ölteni oktatásra és egészségügyre, hogy mindenkinek járnia kéne az emberhez méltó lakhatás lehetősége, hogy senkinek nem kéne szabad félnie az utcákon.

photo_camera ( Szigetváry Zsolt/MTI)

Az aktivista utalt a rendezvény első felszólalójára, az Afganisztánból érkezett Alira is, aki különösen sokat kockáztat, hiszen csak pár hónapja kapta meg a védett státuszt Magyarországon. Most mégis egy tüntetésen tiltakozott a kormány döntése ellen.

Pedig Ali el is mondta, nagyon hálás a magyar államnak, hogy befogadták. Ő egyike annak a nagyjából 500 embernek, akik tavaly megkapták a védettséget. De szerinte nagyon veszélyes, ha úgy beszélünk a bevándorlásról, mint ami fenyegetést jelent és a terrorizmus melegágya. Ő tudja ezt, pont a terrorizmus elől kellett elmenekülnie. És látta, hogy az idegengyűlölet hogyan tud átcsapni egy népirtássá.

És szerinte a magyar társadalomnak semmi baja a bevándorlókkal, őt és családját is kedvesen fogadták, végre a gyerekei ismét igazi gyerekként élhetnek, nem kell menekülniük. De miután a konzultáció elindult, gyerekeitől megkérdezték már a többiek az iskolában, hogy terroristák-e. Ali azt ígéri, ha a jövőben Magyarországnak szüksége lesz rá, ő mindent meg fog tenni az országért. Ugyanakkor azt üzeni, hogy szerinte a terrorizmus ellen az EU országainak és a bevándorlóknak közösen kell küzdeniük.

A tüntetésen felszólalt a Magyar Helsinki Bizottság alapítója és első elnöke, Kőszeg Ferenc is. Szerinte elavultak azok a haladás- és nemzetellenes eszmék, amiket Orbán Viktor tanácsadói által kieszelt, hogy táborának folyamatos fogyatkozását valahogy megállítsa. Ez a vita pedig, amit most a miniszterelnök rá akar erőszakolni az országra, Európában már évekkel ezelőtt lezajlott.

Kőszeg szerint az nem megy, hogy az EU-ba belépve elvárjuk, hogy a magyarokat mindenkivel egyenlő jogok illessenek meg, de aztán mi nem adjuk meg az idegeneknek azokat a jogokat, amiket az EU-ban mindenhol máshol megilleti őket.

Nem megy, hogy belépünk egy előnyöket biztosító klubba, majd megpróbáljuk megpuccsolni azt. Az ilyen bunkó tagok idővel a klubon kívül találják magukat, mondta Kőszeg, majd a konzultáció csúsztató és demagóg kérdésein gúnyolódott:

Egyetért-e ön azzal, hogy aki ilyen kérdést tesz fel, azt nem lett volna szabad továbbengedni az általános iskola negyedik osztályából az ötödikbe?

- kérdezte, majd meg is válaszolta, hogy ezzel speciel egyetért.

photo_camera (MTI/ Szigetváry Zsolt)

Majd azzal folytatta, hogy mindeközben egyáltalán nem látni, ki fogja a mai harmincasok nyugdíját előteremteni, de ezzel a problémával nem kezd semmit a kormány.

A beszédek után a tüntetés résztvevői a Kossuth térre indultak el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.