Orbán: Nem fejleszteni, bezárni kell a debreceni menekülttábort

POLITIKA
2015 május 18., 09:48
comments 378

Legutóbb április végén turnézott Orbán Viktor a Modern Városok Programmal, akkor Pécsre látogatott. Hogy mit vitt Páva Zsoltnak, arra már senki sem emlékszik, a halálbüntetéses mondat mindent tematizált. A miniszterelnök hétfőn Papp Lászlóhoz ment Debrecenbe.

photo_camera MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Papp László elmondta, hogy már az elmúlt években is jelentős fejlesztések mentek végbe Debrecenben kormányzati támogatással.

"Debrecenre mindig számíthattak az Orbán vezette kormányok."

Papp szerint problémák is vannak a városban, ilyennek nevezte a menekülttábor működését. A miniszterelnöktől azt kérte, hogy ne növelje a kormány ennek a tábornak a kapacitását.

"Működik itt ez a tábor, de további bővítés a városvezetés részéről már nem támogatott."

Orbán elmondta, hogy büszke arra, hogy Debrecen mindig is nagyon támogatta a Fideszt, ezért ebből felelősség is fakad. A sikertörténetnek folytatódnia kell, mondta a miniszterelnök. A következőket kapja Debrecen:

  • 5 milliárdot kap a város innovációs fejlesztésre, 
  • a debreceni főpályaudvar fejlesztésre 21 milliárdot, Orbán szerint nehéz elképzelni, hogy nem kacsalábon fog forogni az épület,
  • új ipari park kialakítása: állami földtulajdont kaphat a város, terület vásárlására is adnak pénzt,
  • a nemzetközi repülőtér 1,2 milliárd kap fejlesztésre,
  • az angol nyelvű alap- és középfokú iskolát alakítanak,
  • a Nagyerdő 4 milliárdot kap, és akkor Orbán szerint méltó lesz a városhoz.

Orbán külön beszélt a menekülttáborról, szerinte ez bevándorlótábor.

"Aki menekül, mert nincs más választása, azokat Magyarország mindig is korrekten, barátsággal fogadta."

De akik most jönnek, azok bevándorlók, mert azért jönnek, mert itt jobb életet szeretnének. Úgy, hogy ahová érkeznek, ott rögtön bűncselekményt követnek el, mert Orbán emlékeztetett, hogy az illegális határátlépés bűncselekmény.

"Nem fejleszteni, hanem bezárni kell a debreceni bevándorlótábort. Akik ott élnek, azokat haza kell küldeni. Brüsszel azt akarja, hogy aki idejön, maradjon itt, sőt, még többen jöjjenek, mi azt akarjuk, hogy ne jöjjenek már többen, és akik itt vannak, menjenek haza."

Magyarország nem akar együtt élni ezzel a problémával. Újságírói kérdésre azt válaszolta Orbán, hogy előbb Brüsszelben kell ütközetet nyerni, akkor lehet bezárni a tábort.

"Ez nem délutáni zsúr, ez országvezetés."

photo_camera MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az index újságírója a homofóbia ellenes világnap okán kérdezte a miniszterelnököt.

"Magyarország egy tradicionális értékeken álló ország, Magyarország toleráns ország. Különbséget teszünk a házasság és az ettől különböző együttélés között. Ez így jó. Ahogy most vagyunk úgy jó. "

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.