Maga mit építene 30 méterre egy atomerőműtől? Az amerikaiak egy 106 cm átmérőjű gázvezetéket

külföld
2015 május 21., 13:40
comments 43

A Spectra Energy nevű amerika vállalat elkezdte az appalachi repesztéses gázmezők gázát az északkeleti államokba szállító gigantikus csővezeték építését. A vezeték New York-i szakasza alig 30 méterre halad el az Indian Point-i atomerőmű mellett - ahol a múlt héten transzformátortűz miatt a két reaktorból egyet le kellett állítani.

Az építkezés kritikusai szerint ez elég hülye ötlet.

Mármint az, hogy egy 106 cm átmérőjű gázvezetéket építenek egy kétreaktoros atomerőmű mellé.

Mert mégis mi volna, ha a gázvezeték, amivel néha azért megesik ez, netán felrobbanna?

A szakértők szerint egy ilyen robbanásban megsemmisülhetnének az atomerőmű dízelgenerátorai, amelyek hiányában nem lenne mód leállítani a reaktorokat. Valahogy úgy, ahogy az Fukusimában is történt, ahol a szökőár pusztította el a dízelgenerátorokat.

Ezt mondja Paul Blanch, aki nyugalmazása előtt évtizedekig nukleáris biztonsággal foglalkozott. "Fukusima nem a cunami miatt olvadt le. Azért olvadt le, mert nem volt áram" - mondja.

Blanch maga is elismeri, hogy a gázvezetékek ritkán szoktak felrobbanni - a gázvezetékeket is felügyelő amerikai közlekedésbiztonsági felülgyelet januárban közölt tanulmánya szerint az elmúlt öt évben három vezeték robbant fel -, de szerinte ez esetben olyan katasztrofális következményei lehetnének, hogy az elfogadhatatlan.

Végül is, Indian Point mindössze hatvan kilométerre van Manhattantől.

(Via Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.