Hahó terroristák, most lehet csörögni!

Terrorizmus
2015 május 24., 18:19

Lejár az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) felhatalmazása, hogy amerikaiak százmillióinak telefonhívásairól gyűjtsenek adatokat, és a szenátus hosszú vita után pénteken este nem is hosszabbította meg a titkosszolgálat mandátumát. Várhatóan addig, amíg új, garanciális elemek nem kerülnek a rendszerbe.

Ez elég fontos fejlemény.

Edward Snowden 2013-ban leleplezte le, hogy az NSA amerikaiak százmillióit (és a világon élő emberek valószínűleg milliárdjait) figyeli meg a telefonjaik használatán keresztül. Nem hallgatnak le minden beszélgetést, de automatikusan lementik az úgynevezett metaadatokat. Hogy milyen számról, milyen számot hívtak, mikor történt a hívás, mennyi ideig tartott, és hol voltak a telefonok a hívás időpontjában. Ezek a bűnüldözés (és a terrorelhárítás) számára valóban fontos adatok lehetnek.

Magyarországon például a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat tetteseinek lebuktatásában is szerepe lehetett annak, hogy a gyanúsítottak telefonjai "merre jártak" a támadások idején.

Közben az amerikai programban minden állampolgár minden ilyen adatát felporszívózta és lementette az NSA, nem kellett hozzá semmilyen gyanú, vagy bírósági, esetleg ügyészségi engedély. Az ilyen gyakorlat a jogállamban nagyon problémás.

A tömeges megfigyelésről ráadásul május elején egy amerikai bíróság kimondta, hogy törvényellenes, még akkor is, ha az NSA-nak volt rá szenátusi felhatalmazása.

A dolog a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy amikor ez az említett felhatalmazás már majdnem lejárt, akkor a nemzetbiztonság mindig a szenátushoz fordult hosszabbításért. Mivel a politikusok rettegtek, hogy túl gyengének, a terroristákkal túl engedékenynek bélyegzik őket, ha nem támogatják a hosszabbítást, ezért az utolsó pillanatban mindig megszavazták, így esély sem volt a rendszer megváltoztatására.

Közben az NSA egy alkalommal sem bizonyította, hogy a tömeges, amerikaiak százmillióit érintő, gyanú nélküli megfigyelésnek bármilyen kézzelfogható előnyei lennének, hogy az valóban támadásokat akadályoz meg. Arra sem hoztak érveket, hogy az eddiginél keményebb, például bírósági felügyelet milyen módon gyengítené a programot.

A héten viszont, valószínűleg az említett bírósági ítélettől, és változó közhangulattól nem függetlenül a nemzetbiztonság félelemkeltésre játszó taktikája nem jött be, a felhatalmazás lejár, a szenátus pedig nem hosszabbította meg azt.

Most valószínűleg sokkal nyitottabb lesz az NSA mindenféle reformok bevezetésére, csak hogy minél előbb újraindíthassák a megfigyeléseket. (főleg Vox)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.