A FIFA szerint nincs ok rá, hogy elvegyék Katartól a vébét

futball
2015 május 27., 08:46
comments 73

Elkezdődött a sajtótájékoztató a FIFA-botrányról.

Miről van szó?

  • Szerda hajnalban a svájci hatóságok sorozatban vették őrizetbe a FIFA csütörtökön kezdődő kongresszusára érkezett futballvezetőket a zürichi luxusszállóban, a Bauer au Lac Hotelben.
  • Az őrizetbe vettek között van a FIFA egyik alelnöke, Jeffrey Webb is.
  • A vád pénzmosás, zsarolás és csalás.
  • Eddig 14 őrizetbe vételről tudni, a fél dél- és észak-amerikai szövetség rács mögött van.
  • A svájci ügyészség tíz letartóztatást erősített meg, a közlésük szerint minden őrizetbe vett szavazott a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vébéről döntő kongresszuson.
  • A FIFA amúgy pénteken választ új elnököt, az egyik induló Sepp Blatter, akit egyelőre még nem tartóztattak le.
  • A másik induló a jordán Ali bin Huszein herceg, aki kicsit félreértette az amúgy karneváli közhangulatot, és arról beszélt, hogy ez egy "szomorú nap" a világfutball életében.
  • A most őrizetbe vételekben kulminálódó történetet Bede Márton foglalta össze pár hónapja. Márton nem volt optimista, mert amíg Blatter hatalmon marad, a korrupció is ugyanúgy szerves része lesz a világfutballnak.

És mielőtt továbblépnénk a sajtótájékoztatón elhangzottakra, nézzük meg, kiről is szól valójában ez a világfutball nagyjainak és rajongóinak a napját máris bearanyozó történet:

sepp-blatter

A FIFA szóvivője, Walter De Gregorio azt mondta, hogy

az őrizetbe vételek nyilván elég rosszkor történtek

hiszen pénteken választ elnököt a FIFA, de utána azt hazudta, hogy

a FIFA üdvözli a nyomozást,

amúgy pedig ez nem FIFA-botrány, hanem pár korrupt tisztviselő ügye. Aztán még egyszer megismételte, hogy

boldogok vagyunk a történtek miatt.

A sajtótájékoztató előtt az a pletyka terjedt, hogy Sepp Blatter a kongresszus elhalasztásán dolgozik. A szóvivő ezt cáfolta, szerinte a kongresszust megtartják, hiszen a történteknek semmi közük a FIFA-hoz. A maga részéről ezzel le is zárná a témát, mert semmit sem tudnak a hivatalos közleményekben ismertetetteken túl. Ami, csak hogy megismételjük, az, hogy

  • a svájci ügyészség nyomozást indított a 2018-as és 2022-es vébékről döntő kongresszusi szavazások ügyében, és őrizetbe vett tíz személyt, akik részt vettek azon;
  • az amerikai ügyészség 47 pontban emelt vádat 14 személy, köztük a FIFA vezető tisztviselői ellen pénzmosás, csalás és zsarolás miatt.

Persze De Gregorio terve nem jött be, még mindig a botrány a téma, újságírók kérdeznek. Az egyikük érdeklődésére a szóvivő kizárta, hogy újra szavazzanak a 2018-as és 2022-es világbajnokságok helyszínéről:

"A világbajnokságokat Oroszországban és Katarban játszák" - mondta.

Maga a sajtótájékoztató amúgy tökéletes példája annak, hogy hogyan kell hárítani: De Gregorio gyakorlatilag minden beérkező kérdést a svájci ügyészséghez irányít, és a vállát vonogatja, amiről nem csak nekem jutott eszembe a legendás iraki tájékoztatási miniszter:

There are no american tanks in Baghdad!!!

De Gregorio azt is folyamatosan tagadni kényszerül, hogy Sepp Blatter érintett volna, és hogy le kéne mondania.

És hogy hogy van Blatter? De Gregorio szerint

"Nem érintett az ügyben, ez fontos információ. A kongresszusra koncentrál. Mondjuk így: a stressz ma kicsit nagyobb, mint tegnap volt, de ő nyugodt. Nem érintett. És el fogja fogadni, ami történni fog."

De Gregorio arra se lát okot, hogy a letartóztatott FIFA-vezetők tagságát felfüggesszék. "Ha ott lesznek a kongresszuson, szavazhatnak" - mondta.

A kérdésre, hogy akkor mégis minek kéne történnie ahhoz, hogy a FIFA bármit is csináljon, De Gregorio azt mondta, hogy erről a FIFA illetékes szerveinek, például az etikai bizottságának kell döntenie. És kibírta röhögés nélkül. Azt is, hogy szerinte nem lehet elvárni a FIFÁ-tól, hogy bármit is csináljon hajnali hatkor, amikor az őrizetbevételek kezdődtek.

Közben az amerikai igazságügyi minisztérium is közleményt adott ki, eszerint a FIFA kilenc tisztviselője - köztük két alelnök - és öt vállalatvezető ellen emeltek vádat csalás, zsarolás és pénzmosás gyanújával. A közleményben meg is nevezik az őrizetbe vetteket, amiről sajnos a sajtótájékoztatón ülő újságírók látszólat nem értesültek, így nem tudták megszorongatni a neveket eddig elhallgató De Gregoriót, aki ebben a pillanatban, 11:49-kor véget is vetett a sajtótájékoztatónak.

A közlemény szerint az ügyben hatan már beismerő vallomást tettek, köztük az amerikai Charles Blazer is, aki vádalku keretében még a spiclizést is vállalta Ő az, akinek havi 18 ezer dollárért, a macskáinak pedig havi 6000 dollárért bérelt lakást az észak-amerikai szövetség.

Ez pedig még a sajtótájékoztató előtt történt

Maga a sajtótájékoztató magyar idő szerint 11-kor kezdődik. A hangulat garantáltan szuper lesz, a Guardian tudósítója szerint a konferenciateremben már gyülekeznek az újságírók, akiket Blatter rendszerint "rasszistának" és "kolonialistának" bélyegzett, amiért bolygatni kezdték a kajmán-szigeteki és a Trinidad és Tobagó-i FIFA-vezetők mocskos ügyeit.

Kezdés előtt még egy apró információmorzsa: A BBC látott egy hivatalos amerikai igazságügyi minisztériumi dokumentumot, amely szerint szerdán oldották fel a titkosságát az amerikai ügyészségi vádiratnak, amelyben 14 személyt, köztük a FIFA vezető tisztviselőit 47 rendbeli bűncselekménnyel vádolnak.

A sajtótájékoztató amúgy nem kezdődött el a beharangozott 11 órakor - pedig a források egybehangzón állítják, hogy Blattert nem tartóztatták le. A FIFA elnöke amúgy hajnalban, a letartóztatások idején egy másik zürichi hotelben volt, ahol az afrikai futballvezetőkkel találkozott.

UPDATE 11:11: A Guardian szerint csak tíz perccel elcsúsztatták a tájékoztatót.

Addig is, amíg végre elkezdődik, nézzék meg a felvételt, amin az egyik őrizetbe vett, a brazil szövetség alelnöke, José Maria Marin ellop egy aranyérmet egy díjátadón:

(Címlapkép: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.