Razziáztak a FIFÁ-nál, de Sepp Blatter megúszta a letartóztatást (egyelőre)

futball
2015 május 27., 04:18
comments 133

Végre eljött a nap, amikor a világ bűnüldözői lecsaptak a világ egyik legocsmányabb szervezetére, Sepp Blatter személyes hűbérbirtokára, a FIFÁ-ra. Az amerikai ügyészség hónapok óta tartó nyomozása alapján a svájci hatóságok a FIFA több tisztviselőjét is őrizetbe vették Zürichben, hogy kiadják őket az Egyesült Államoknak, ahol

távirdai csalás, zsarolás és pénzmosás miatt emelhetnek vádat ellenük.

A legelső, kicsit anakronisztikus tényállás minden, telekommunikációs eszköz igénybevételével elkövetett csalásra ráhúzható, az Egyesült Államokban jellemzően az illegális fogadóirodák ellen szoktak ez alapján vádat emelni, mivel azoknál régebben táviratban és telefonon, újabban az interneten lehet fogadásokat kötni. Lényegében halmazati tényállás, valószínűleg a zsarolás és a pénzmosás során a FIFA érintett tisztviselői használták a telefonjaikat.

UPDATE 09:06: a Guardian összesítése szerint ezt a 14 embert vették eddig őrizetbe a Bauer au Lac szállóban, ahol a FIFA tisztviselői gyűlnek a pénteki kongresszus előtt:

  • Jeffrey Webb - Kajmán-szigetek, CONCACAF;
  • Eugeniou Figueredo - Uruguay, CONMEBOL;
  • Jack Warner - Trinidad és Tobago, CONCACAF;
  • Eduardo Li - Costa Rica, CONCACAF;
  • Julio Rocha - Nicaragua, CONCACAF;
  • Costas Takkas - ?;
  • Rafael Esquivel - Venezuela, CONMEBOL;
  • José Maria Marin - Brazília, CONMEBOL;
  • Nicolás Leoz - Paraguay, CONMEBOL;

A szövetségi vezetők mellett őrizetbe vették Alejandro Burzacot, Aaron Davidsont, Hugo Jinkist és Mariano Jinkist, ők sportmarketingcégek vezetői. A 14. őrizetbe vett José Margulies, aki közvetítő volt a korrupcióban.

A listában a CONCACAF a karibi-észak-amerikai labdarúgó szövetség, a CONMEBOL pedig a dél-amerikai labdarúgó szövetség. Leoz 2013-ig a CONMEBOL elnöke volt. Webb most is a CONCACAF elnöke, elődje a szintén őrizetbe vett Warner.

A brazil Marinról a legjobb sztori, hogy a brazil szövetség alelnökeként 2012 januárjában egy korosztályos bajnokavatón

zsebre tette és ellopta az egyik játékosnak járó aranyérmet.

Az időzítés amúgy tökéletes, mert a FIFA pénteken tartja éves kongresszusát, amelyen idén elnököt is választanak.

Az egyik jelölt a regnáló Sepp Blatter, aki a hírek szerint megúszta a letartóztatást.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vébék odaítélésekor gyanított korrupciót kezdte vizsgálni. Az ügy már annyira előrehaladt, hogy az ESPN két héttel ezelőtti cikke szerint Sepp Blatter már nem is mer belépni az Egyesült Államokba a letartóztatástól tartva.

A letartóztatottak közül a FIFA-alelnök Webb és Warner neve minden, a vébék odaítélése körüli pletykában felmerült. Szereplői voltak Michael Garcia amerikai ügyvéd és FIFA-tag 432 oldalas leleplező jelentésében is - ez az, amiből a FIFA csak 42 oldalt publikált, azt a 42 oldalt, ami alapján úgy is tűnhetett, hogy minden rendben van.

Garcia jelentésében bizonyosan szerepel még pár név - olyanoké, akik a következő napokban érkezhetnek Zürichbe a kongresszusra, úgyhogy lesznek még izgalmak a héten. Az eseményeket élőben közvetítő Guardian szerint például - bár a svájci hatóságok csak hat letartóztatás tényét erősítették meg - a világ több országában összesen már 15 FIFA-tisztviselőt vettek őrizetbe.

UPDATE 10:09: Min alapulhatnak az amerikai hatóságok vádjai?

Tavaly novemberben a New York Daily News robbantotta a sztorit Chuck Blazerről, aki az amerikai szövetséget képviselte a FIFÁ-ban. Blazer ellen az FBI és az amerikai adóhivatal kezdett nyomozást, mert több millió dolláros adóhiányt állapítottak meg nála eltitkolt jövedelmei után.

Blazer akkor beleegyezett, hogy az FBI besúgója lesz, bepoloskázva ment el 2012-ben a londoni olimpián szervezett találkozóira, amin a FIFA más tisztivselőivel tárgyalt.

A Daily News cikkéből már akkor kiderült, hogy milyen pofátlanul korrupt szervezetek a kontinentális labdarúgó-szövetségek: a CONCACAF, aminek több vezetőjét is őrizetbe vették, két lakást is bérelt Blazernek a New York-i Trump toronyban, egyet havi 18 ezer dollárért Blazernek, egy másikat, havi 6000 dollárért a macskáinak.

(Via Deadspin. Címlapkép: AFP PHOTO / FILES / MICHAEL BUHOLZER)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.