Elkészült a norvég kormány által felkért független könyvvizsgáló cég jelentése a civil pénzek kezeléséről, és ki nem találnád, hogy mire jutottak

2015 május 28., csütörtök 14:55
183

Megnyugtató, hogy a könyvvizsgálat eredményei pozitívak

– nyilatkozta minderről Vidar Helgesen európai ügyekért felelős miniszter a norvég nagykövetség honlapjára felkerült közlemény szerint. A londoni székhelyű PKF Littlejohn könyvvizsgáló cég 2014 őszén kapott megbízást a program és a helyi alapkezelő átvilágítására.

A vizsgálat lezárult, és a nyilvánosan is hozzáférhető jelentésből kiderül, hogy az alap forrásainak kezelése és az ellenőrzési mechanizmusok az előírásoknak megfelelnek. A jelentés a norvég támogatási alap kezelésének hatékonyságára is kitér. Az alapkezelőn kívül néhány projektet is megvizsgált a PKF Littlejohn, és általába véve pozitív eredménnyel zárultak ezek a vizsgálatok is. Néhány apróbb hibára fény derült, ezek korrigálása a közeljövőben várható.

A vizsgálati eredmények alapján a PKF Littlejohn bizonyos fejlesztéseket javasol az alapkezelési és ellenőrzési rendszerben. A Norvég Külügyminisztérium figyelembe veszi ezeket az ajánlásokat az EGT és Norvég Alap kezelésére irányuló további munkája során.

A közlemény kitér arra is, hogy Norvégia az EGT és Norvég Alapon keresztül olyan civil szervezeteket támogat, amelyek a demokratikus értékek és az emberi jogok érvényesülését kívánják előmozdítani Magyarországon. A Norvég Civil Támogatási Alap kerete 13,5 millió euró.

A közlemény ezek után összefoglalja az elmúlt időszak főbb eseményeit:

  • A civil szervezeteket támogató norvég alap hatósági nyomásnak volt kitéve, a helyi alapkezelőnél rendőrségi razziára is sor került.
  • A magyar hatóságok megszegték az EGT és Norvég Alap kezelésére vonatkozóan megállapodásokat, melyeket a donor országokkal kötöttek. 2014. május 9-én Norvégia felfüggesztette a magyarországi támogatások kifizetésének egy részét.

Párbeszédet kezdeményezünk a magyar hatóságokkal, azzal a céllal, hogy az alapvető demokratikus értékekből kiindulva és tiszteletben tartva a civil szervezetek függetlenségét, valamint az érvényben lévő megállapodásokat megoldást találjunk a kialakult helyzetre.

– nyilatkozta erről Vidar Helgesen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt