Lehet, hogy örökre vége az amerikaiak korlátlan adatgyűjtésének?

külföld
2015 május 29., 16:30
comments 35

Nem sok ideje maradt az amerikai szenátusnak, hogy legalább valamit megmentsen az amerikai lehallgatási programból. Vasárnap, egy nappal a korlátlan adatgyűjtést, a terroristacsoporthoz nem köthető "magányos farkasok" lehallgatását, illetve a célszemély minden elektronikus eszközének lehallgatását lehetővé tevő (roving wiretap) záradékok lejárta előtt szavazhatnak másodjára a Freedom Actnek nevezett új törvénycsomagról, ami a három felsorolt záradék közül a másodikat és a harmadikat engedélyezné, és csak a korlátlan adatgyűjtést tiltaná be.

A Freedom Act, amit a képviselőház nagy többséggel és kétpárti támogatással fogadott el, első körben elbukott a szenátusban a házelnök, a republikánus Mitch McConnell ellenállásán - így is csak három szavazaton múlt az elfogadása.

McConnell harcos híve a lehallgatásoknak, amivel éveken át nem volt egyedül, de a Snowden-botrány óta már nehéz a nemzetbiztonságra hivatkozva újra és újra megszavazni azt, hogy

tulajdonképpen minden külső felügyelet és válogatás nélkül minden amerikai telefonelőfizető ún. metaadatait gyűjtsék és tárolják.

McConnel mégis leginkább saját magával, illetve a lehallgatásokat folytatni akarókkal cseszett ki leginkább. Ha a Freedom Actet nem sikerülne megszavazni vasárnap - amire már csak azért is van esély, mert a lehallgatásokat ellenzők, köztük Rand Paul szenátor, republikánus elnökjelölt obstrukcióval is megakadályozhatják a szavazást - akkor a törvényhozásnak magáról a Patriot Actről kéne újra szavaznia.

A Patriot Act elfogadása óta a képviselőház kétharmada lecserélődött, és az új képviselők, akik még életükben nem szavaztak a lehallgatásokat engedélyező - de még így is megkérdőjelezhető legalitású - törvényről, aligha szavaznák azt meg a jelen formájában.

Miért is tennék, ha amúgy már maga az NSA sem ragaszkodik hozzá, és a titkosszolgálatok is elismerték, hogy a korlátlan adatgyűjtés elenyésző használható információval szolgált. Ahogy a roving wiretap záradékért sem, amit alig használnak - a legfrissebb, 2013-as adatok szerint mindössze 11 ilyen lehallgatás volt folyamatban. A "magányos farkas" záradékot pedig eddig még egyszer sem használták. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.