Hirtelen túl sok lett a kamaszként anyává lett lány

egyenlőség
2015 május 30., 16:07

Lassan másfél éve, hogy mi is megírtuk: az MTV világszerte látható dokurealityje, a 16 éves várandós lányokat bemutató Tinimamik jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjen az USA-ban a tinédzserterhességek száma.

Akkor megnéztük a magyar és az európai adatokat is, hogy vajon miért olyan fontos téma ez a tengerentúlon, itthon szinte alig hallani erről. Ennek leginkább az lehet az oka, hogy Amerikában az Európai országoknál jóval magasabb a tinédzserként anyává lett lányok aránya: gyakorlatilag a fejlődő világban mért számokhoz hasonlóak az amerikai adatok.

A kétezres években tízszer annyi fiatal amerikai lány esett teherbe, mint svájci, és négyszer annyi, mint Németországban vagy Franciaországban. Csak ehhez képest nem tűnt drámainak az európai átlagnál sokkal rosszabb magyar helyzet az egyébként nagyon sok, évi átlagosan tízezer tinédzserkori terhességgel és ötezer-pár száz szüléssel.

Aztán néhány hete itt, a 444-en olvastuk mi is, hogy kiemelkedően sok kamaszlány szül gyereket Magyarországon: Románia és Bulgária mellett itthon a legmagasabb a tizenévesek aránya az először szülő nők között.

Az Eurostat 2013-as adatai szerint százból 11 magyar nő nem volt még 20 éves, amikor világra hozta az első gyerekét.

Furcsállottuk egy kicsit, hát mi történhetett, a demográfusok is mindig azon szörnyülködnek, hogy egyre később szülnek a magyar nők. Elkezdtünk utánaolvasni, tényleg olyan drámai-e Magyarországon a tizenévesen gyereket vállaló nők számának növekedése.

A KSH oldalán közzétett számokból kiderül, nem történt semmilyen drámai növekedés, épp csak az a helyzet ebben az ügyben is, mint Magyarországon szinte mindenben, ami nőket érint: nem tartunk sehova, sőt, kissé romlik is a helyzet.

Láthatjátok ti is, hogy vizsgált tíz év alatt végig 6 százalék körül mozgott azoknak a babáknak az aránya, akiknek az anyja még 20 éves sem volt születésükkor. Az abortuszok száma ebben a korosztályban is csökken az utolsó évet leszámítva, csak arányaiban végeznek egyre több terhességmegszakító műtétet tizenéveseken: a 2004-es 11,8 százalék 2013-ra 13,6 százalékra nőtt.

(A 14 évesen, vagy még fiatalabban szülő évi 80-120 kislányról most nem ejtenénk külön szót, legyen elég annyi, hogy az elmúlt évtizedben évente körülbelül 250 gyereklány esik teherbe úgy, hogy 2013 nyaráig bűncselekmény volt 14 évesnél fiatalabb személlyel szexelni.)

Akkor hát mi történhetett?

A 2013-as adatok még nem következhetnek abból, hogy

Ellenben már volt lehetőség arra, hogy a tehetősebb családok valamelyik szomszédos országban intézzék a helyi kórház helyett a lányuk terhességének megszakítását, akár a fiatal szervezetet jóval kevésbé megterhelő tablettás megoldással is, szóval meglehetősen valószínű, hogy a valós számok magasabbak a közzétett statisztikai adatoknál.

Nekünk nagyon úgy fest, hogy egyszerűen csak azt látni itt is, hogy a társadalmi különbségek óriásiak Magyarországon, és egyáltalán nem csökkennek.

Évről évre kevesebb a szülőképes korú nő, akik egyre tanultabbak, és emiatt rendszerint később, a tanulmányaik befejezése és néhány év munkaerőpiaci jelenlét után vállalnak gyereket. Az átlagos magyar nő már elmúlt 30 éves, amikor megszüli az első gyerekét. Hiába csökken folyamatosan a csak nyolc osztályt vagy még annyit sem végzett fiatalok aránya, ha száz magyar először szült nő közül 11 nő nincs még húsz éves sem. (A KSH szerint a nyolc osztályt sem végzett nők átlagosan 18 évesek voltak 2013-ban első gyermekük születésekor.)

Mindeközben a világban szinte mindenhol folyamatosan csökken a tinédzserkori terhességek száma.

A túl korai terhesség és anyaság a világon mindenhol csökkenti a lányok esélyét arra, hogy piacképes tudást szerezzenek valaha is, és ez azért elég nyilvánvalóan jelentősen növeli az egész család szegénységi kockázatát. Ha mindez tömeges, annak pedig hosszú távú következményei vannak nemcsak az gyereklányok és családjuk számára, de az egész ország gazdaságára nézve. Ezért is olyan fontos a lányok iskoláztatása, a fiatalok szexuális edukációja, és a koruknak, fizikai érettségüknek is megfelelő, megfizethető fogamzásgátlás biztosítása számukra.

Franciaországban 2013 áprilisában tette ingyenessé a kormány a 15-18 éves lányok számára a hormonális fogamzásgátlást. Az USA-ban néhány hónapja már a gyermekorvosok is ajánlhatnak fogamzásgátlót a lányoknak (ami egyébként leggyakrabban az itthon nem túl népszerű spirál). Európa nagy részén patikákban és fogamzásgátlási ambulanciákon tették elérhetővé, sőt, sok helyen ingyenessé is a sürgősségi fogamzásgátlást.

A hormonális fogamzásgátlók TB-támogatása ehhez képest itthon továbbra sincs napirenden, a sürgősségi fogamzásgátláshoz sem lett könnyebb hozzájutni, sőt. Legutóbb januárban deklarálta a honi egészségügyi kormányzat, hogy bár az Európai Bizottság az uniós gyógyszerügynökség javaslatára megszünteti a tabletták vénykötelességét, de ez Magyarországon biztosan nem változik.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?