Van, amire nem sajnálják a pénzt az Országgyűlésben

eu
2015 június 02., 11:39
comments 89

Valószínűleg a hét egyik legkülönösebb beszerzése jelent meg tegnap a Közbeszerzési Értesítőben.

A victroism blog szúrta ki, hogy a "Digitalizált törvényhozási tudástár 2." nevű uniós projekt keretében 24,3 millió forintért vásárol "1 db nagyméretű színes lapolvasó „A1+” berendezést" az Országgyűlés Hivatala.

A következő vitatható körülmények vannak:

  • 24 millió forint még egy csúcskategóriás, professzionális scannerért is nagyon-nagyon sok pénznek tűnik. A HP csúcsmodellje például 20 ezer dollárba (5,7 millió forintba) kerül, de a legdrágább, ipari berendezés, amit a neten találtunk is "csak" 60 ezer dollár (16,7 millió forint) volt. Persze biztos van ennél drágább, nyomdai holmi, csak kérdés, hogy mi szüksége van rá a Parlamentnek.
  • A "hirdetmény nélküli tárgyalásos" eljáráson kiválasztott eladó egy videókonferenciás rendszerekkel foglalkozó cég, aminek a honlapján a termékek között semmilyen scanner nem található, nem hogy egy ilyen 24 milliós álomgép.
  • Az Országgyűlés Hivatala néhány hónapja kötött szerződést egy másik céggel a dokumentumaik digitalizálására 14,9 millió forint értékben ugyanebben, a "Digitalizált törvényhozási tudástár 2." nevű uniós projektben. Nem világos, hogy ha a dolgot kiszervezték, akkor mi szükség egy saját tulajdonú 24 milliós scannerre, vagy ha ennyiért vásároltak maguknak egy ilyen gépet, mert kell hosszútávra, akkor miért szervezték ki a feladatokat.

Az ügyben küldtünk kérdéseket az Országgyűlés Hivatalának, ha válaszolnak, akkor azt be fogjuk ide tenni.

UPDATE:

Megjött a Parlament válasza:

"Az Országgyűlés Hivatala (OGYH) a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény (Kbt.) 122. §-a (7) bekezdésének a) pontja alapján hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás keretében választotta ki a vállalkozót. Az eljárás azért indult hirdetmény nélküli tárgyalásos formában, mert a beszerzés becsült értéke nem érte el a nettó 25 millió Ft-ot. Az eszközzel egybeszámítandó más beszerzés a projekt keretében nem valósult meg.

Az eljárásban a StreamNet Kft-t, a T-Systems Magyarország Zrt, és a Winning Solutions Kft -t kértük fel ajánlattételre. A bírálati szempont a legalacsonyabb ár volt, mely alapján az StreamNet Kft lett az eljárás győztese. A nyertes cég egyébként piacvezető az asztali és mennyezeti magas felbontású, high-end optikával és elektronikával ellátott készülék-portfóliójával, eszközeiből olyan vevőknek értékesített az elmúlt évek során, mint például az MVM, az Audi, a Szegedi Tudományegyetem, a CEU, vagy a TEVA.

Az OGYH nagytömegű iratainak digitalizálása mellett az Országgyűlési Könyvtár muzeális dokumentumainak (melyek lehetnek színesek, eltérő méretűek és fizikai állapotúak stb.) digitalizálása is felvállalt feladataink része. Ezen tartalmak digitális közreadása a magyar kultúra hálózatos elérhetőségére ad lehetőséget, tehát közérdek. Az OGYH-ban nagyméretű (A3-asnál nagyobb) színes szkenner, amely bekötött könyveket is képes kezelni, mindeddig egyáltalán nem üzemelt. Az értékes, muzeális könyvállomány (mintegy 6.000 kötet, kb. 2 millió oldal) hosszú távú megőrzése csak abban az esetben lehetséges, ha ezeket olyan eszközzel digitalizálják, amely jó minőségű, színes digitális példányokat képes előállítani. Muzeális könyvek digitalizálásával az Országgyűlési Könyvtár korábban nem foglalkozott, azonban a DTT2 projektben 150.000 oldalnyi állomány digitalizálása kezdődött meg, ami elhanyagolható töredéke az előbb említett 6000 kötetnek. A védett, muzeális köteteket nem szervezhetjük ki digitalizálására; ezt saját munkatársaink fogják digitalizálni a most beszerzett eszközzel.

Az A1-esnél nem nagyobb tervdokumentációk digitalizálását szintén ezzel az eszközzel fogjuk elvégezni. A DTT2 program keretében az eredeti Steindl-féle tervdokumentációt 1906-ig már sikerült feldolgozni, de megközelítőleg 110 évnyi terv és műszaki rajz mennyiség még feldolgozásra vár."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.