A barcelonai polgármester kevesebb turistát szeretne a városba

külföld
2015 június 05., 18:40
comments 24

Jelenleg Barcelona Európa egyik legkedveltebb turistacélpontja. Mindez teljesen érthető: csodálatos építészet, nagyszerű emberek, fantasztikus gasztronómia és így tovább. Csak idén 7,6 millió turistát várnak.

A város pár hete megválasztott polgármestere, Ada Colau Ballano viszont nincs mindettől elragadtatva. A környezetvédelmi és szociális aktivista háttérrel érkező polgármester szerint a turisták özöne élhetetlenné teszi a várost az 1,7 millió barcelonai számára.

Egyes városrészekben a helyiek már vásárolni sem igazán tudnak, szép lassan minden alárendelődött a turizmusnak. Egy 2014-es, elég jó dokumentumfilm ezt a témát járja körül, katalán nyelven ugyan, de van rajta angol felirat:

A Bloomberg cikke szerint az önkormányzat eddig is próbálta valahogy mederben tartani a dolgokat, időkorlátos jegyeket adtak el látványosságoknál és La Boqueriát nem lehetett turistacsoportoknak látogatnia vásárlási csúcs idején. De Colau ennél is többet akar: hotelszoba és Airbnb-moratóriumot, valamint összehozni egy tervet, hogy Barcelona ne jusson Velence sorsára. Az olasz városban valóban szinte elviselhetetlen lehet az élet a helyiek számára, hiszen minden utcán állandóan hömpölyögnek a turisták. A városban 1960-ban még 180 ezren éltek, míg ma ár csak hatvanezren. Persze Barcelona ennél jóval nagyobb város, és azért nem is fenyegeti az a veszély, hogy a város egész területe elesne.

Ráadásul a helyiek a legzsúfoltabb negyedekben élőkön kívül a felmérések szerint inkább örülnek a turistáknak, ami nem is csoda, hiszen a város bevételeinek jelentős része származik a turizmusból. A városba érkezők évente átlagosan 13,9 milliárd eurót költenek el, és a vendéglátás összesen mintegy százezer munkahelyet teremt.

A helyieket persze az olyan teljesen érthető dolgok zavarják, mint a zaj, a szemét, az emelkedő ingatlanárak. Gracia negyedben nemrég tüntetők foglaltak el egy épületet, hogy ne alakíthassák át szállóvá. Tavaly tengerparti ingatlanoknál zajlottak tüntetések, ahol addigi bérlakásokat alakítottak át hostelekké.

photo_camera Ugráló mikulás Barcelonában (JOSEP LAGO / AFP)

Szintén kritika tárgyát képezik a hatalmas tengerjáró hajók, melyek a város mellett kötnek ki, és melyekről ezrével tódulnak ki a turisták a városba. Ezek a hatalmas hajók viszont kevésbé járulnak hozzá a bevételekhez, mivel lakói jellemzően a hajókon alszanak és sokszor ott is esznek. Évi 2,5 millió turista érkezik ilyen módon a városba. Szakértők szerint e hajók korlátozása lehetne egy mód, ahogy enyhülhetne a Barcelonára nehezedő nyomás, miközben a város mégsem üzenné azt az embereknek, hogy nem látják ott őket szívesen. Hasonló hajókorlátozást tavaly már Velence is bevezetett.(Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.