Az ukrán elnök kiállt a kijevi Pride mellett

külföld
2015 június 05., 17:33
comments 214

Petro Porosenko pénteken támogatásáról biztosította hazájának meleg állampolgárait, és elmondta, hogy szerinte is meg kell rendezni a szombatra Kijevbe tervezett Egyenlőség menetét. És bár ő maga ezen nem tervez részt venni, de mint elmondta, mindenkinek alkotmányos joga, hogy ott legyen, és nem látja semmi okát annak, hogy ne tartsák meg a rendezvényt.

Ez persze elsőre könnyen tűnhet kevésbé határozott kiállásnak, mint amilyeneket nyugati politikusok szoktak tenni hazájukban, de Ukrajnában ennek is óriási jelentősége van, korábban egyetlen ukrán államfő sem nyilvánult meg pozitívan a melegjogokkal kapcsolatban. Meglepődtek az esemény szervezői is, akik egyáltalán nem is számítottak elnöki támogatásra.

Az elnök azután mondta mindezt el, hogy egy újságíró megkérdezte tőle, tudja-e az állam garantálni a résztvevők biztonságát, miután a menetet sorra érik a szélsőjobboldali fenyegetések. A helyzet annyira komoly, hogy egy nappal korábban Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko is a menet lefújására szólította fel a szervezőket, mert szerinte provokátorok lesznek jelen, és az egész eseménynek rossz az időzítése is, mivel mindez csak tovább szakíthatja kétfelé háború sújtotta nemzetüket.

photo_camera Ellentüntetők 2013-ban (STRINGER / AFP)

Az LMBT-jogok képviselői szerint viszont a város vezetői csak a háborúra hivatkozva szeretnék elérni, hogy ne kelljen a témával foglalkozniuk.

Ukrajnában kifejezetten bátor dolognak számít, ha valaki nyilvánosan is vállalja homoszexualitását, sok homofób támadás történik, rendszeresek a gyűlöletbűncselekmények. Korábban többször is terveztek felvonulást tartani Kijevben,de rendre hatósági ellehetetlenítést tapasztaltak. Egyetlen alkalommal jött mindössze eddig a Pride, 2013 májusában. Akkor pedig hiába voltak jelen rendőrök, szélsőjobboldali csoportok támadtak a menetre.

Hasonlóra idén is lehet számítani, a szélsőjobbos Jobb szektor nevű csoport támogatói várhatóan idén is az utcákra mennek.

A szervezők azt ígérik, hogy minden fenyegetés ellenére, lesz felvonulás szombaton. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.