Forrósodik az új hidegháború, az Egyesült Államok csapásmérő atomfegyverek európai telepítését fontolgatja

külföld
2015 június 05., 03:18
comments 217

Az AP hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint az amerikai hadsereg agresszív válaszintézkedéseket fontolgat azért, mert vádjaik szerint Oroszország megsértette a közepes hatótávolságú nukleáris rakéták tilalmáról szóló 1987-es INF-szerződést.

Az amerikaiak szerint Oroszország olyan cirkálórakétákat - ezeket neveztük robotrepülőknek a drónok megjelenéséig, ilyen az amerikai Tomahawk rakéta is - tesztel, melyek hatótávolsága nagyobb a megengedettnél.

Oroszország emellett katonai doktrínájában nagy hangsúlyt helyez a nukleáris csapásmérő képességekre, nagy hadgyakorlatain pedig rendre európai fővárosok elleni atomcsapásokat is szimulálni szokott.

Az amerikai hadvezetés hivatalosan nem beszél európai fegyverkezésről, de az AP szerint a hadsereg vezetői több kongresszusi meghallgatáson is elejtettek olyan utalásokat, amik erre utalnak. Robert Scher, a védelmi minisztérium atomfegyverügyi illetékese például áprilisi meghallgatásán az ellenerőt definiálta: szerinte ez azt jelenti, hogy az amerikai hadsereg megtámadhatná a szóban forgó orosz rakétákat. A másik lehetőség Scher szerint annak számbavétele, hogy milyen egyéb orosz célpontokat fenyegethet még az Egyesült Államok.

A harmadik lehetőség, hogy mégis kiépítik az európai rakétavédelmet, amit korábban pont Oroszország ellenkezése miatt nem tettek meg - Oroszország fenyegetésként értékelte azt, hogy az amerikaiak Csehországba akartak telepíteni egy rakétaelhárító bázist, bár az pusztán méretei miatt is Oroszország több ezres arzenáljával szemben nem jelentett volna védelmet, az elfogórakéták pedig nem alkalmasak támadóműveletekre, így valós fenyegetést nem helentettek. (Via MTI. Címlapkép: Az amerikai USS Philippine Sea hadihajó Tomahawk rakétát indít. AFP PHOTO / US NAVY / Eric Garst)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.