Orbán: A kultúrák közötti sokszínűség az Isten adománya

politika
2015 június 05., 09:37
comments 173

"Egy különleges ország különleges vezetőjét fogadtuk a mai napon.”

- így köszöntötte Orbán Viktor Abdel Fattah el-Szíszit, Egyiptom különleges elnökét, akinek az országában pár hete ítélték halálra az előző elnököt, Mohamed Murszit.

Orbán elmondta, tudják, hogy a nyugati civilizációszervezési módszerek nem működnek mindenhol, de ők nem akarnak demokrácia tanárok lenni. A magyar miniszterelnök Egyiptom autoriter berendezkedéséről megjegyezte:

"Örülünk, hogy az Egyiptom a saját útját járja."

Orbán elmondta azt is, hogy Magyarország nem tartozik azok az államok közé, amelyek félnek az iszlámtól vagy egyenesen ellenséget látnak benne. Az iszlámot az emberiség egyik nagy szellemi alkotásának tekintik. Ezért ha egy iszlám kultúrához tartozó országról beszélnek, akkor tisztelet hangján szólalnak meg.

Orbán szerint a kormány hisz a kulturális diverzitásban, abban , hogy a kultúrák közötti sokszínűség az Isten adománya.

photo_camera Orbán Viktor és Abdel-Fattah esz-Szíszi - Fotó: Máthé Zoltán (MTI)

Arra utalva, hogy  el-Szíszit két éve a hadsereg segítségével tudta megszerezni a hatalmat, Orbán megjegyezte, hogy

nem ódzkodnak azoktól a vezetőktől, akik katonaemberek. Felidézte, hogy Magyarország történetében is voltak olyan helyzetek, amikor keménykezű katonáknak kellett átvenniük a hatalmat, és nagy bajoktól mentették meg az országot.

Szerinte el-Szíszi építő munkát végez Egyiptomban, amihez Magyarország is hozzá akar járulni, ezért kötöttek egy sor vasúti, egészségügyi, vízgazdálkodási megállapodást. Többek között aláírtak egy megállapodást 700 vasúti kocsi megrendeléséről is. Ezen felül katonai együttműködésre is törekednek, ami technikai eszközökre és tisztek képzésére terjed majd ki.

Elmondta, hogy Egyiptom különleges ország, mert nélküle nincs stabilitás az arab térségben.

Abdel Fattah el-Szíszi elnök pedig gratulált a magyar népnek ahhoz a vezetéshez, amivel találkozott.

(Címlapkép: AFP / Kisbenedek Attila)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.