A Reuters szerint az EU nem nagyon tud mit kezdeni Orbánnal

POLITIKA
2015 június 07., 10:53
comments 127

Hosszabb cikket szentel az amerikai hírügynökség a magyar miniszterelnök és az Európai Unió viszonyának. A szerző bemelegítésként megemlíti a Jean-Claude Juncker-féle Helló diktátor! köszöntést, amit a magyar miniszterelnök ugyan viccként fogott fel, de hazai támogatóit rendesen felbosszantotta.

A cikk elsősorban azt taglalja, az EU intézményei eddig nagyjából tehetetlenek voltak, amikor Orbán megzabolázása szóba került.

„Orbán szerepel Jucker listáján” – utal egy meg nem nevezett biztos arra, hogy a bizottság elnöke figyelemmel követi, ami Magyarországon történik, de a Reuters cikke szerint Orbán eddig minden beavatkozási szándékot kicselezett, akár az igazságszolgáltatás átalakításáról, akár az adatvédelmi kérdésekről, akár a média vagy a civil szervezetek helyzetéről volt szó.

Ha pedig mindezek miatt az Európai Parlament elé került, akkor kihasználta a lehetőséget, hogy hazája gazdasági sikereivel dicsekedjen, közben pedig az EU intézkedéseit – legutóbb éppen bevándorláspolitikáját – támadja.

Megszólal a cikkben Vivane Reding, aki korábban több jogi eljárást is kezdeményezett a magyar kormány ellen, de szerinte ezzel csak a legrosszabb kimenetelt lehetett megakadályozni, alapjaiban nem lehetett befolyásolni a magyar miniszterelnök nacionalista politikáját, sem azt, hogy aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Az a tény pedig, hogy a Fidesz a legnépesebb EP-frakcióban, az Európai Néppártban ülhet, mindig megvédte Orbánt, hogy keményebb számonkéréssel találkozzon.

Reding, aki maga is most az EPP színeiben képviselő, elmondta, hogy van ugyan a pártcsaládon belül nem hivatalos beszélgetés a Fidesz tagságának felfüggesztéséről, de ennél konkrétabb intézkedésig sosem jutottak.

A cikkben bírálja a brüsszeli fellépést az Amnesty International EU-s irodájának vezetője, Iverna McGowan is, aki szerint Brüsszel túl keveset, túl későn és túlságosan technokrata hozzáállással cselekedett. Szerinte például ott az alapszerződés VII. cikke, amit be lehetett volna vetni. A sajtóban legtöbbször csak atomfegyverként emlegetett cikk alapján fel lehetne függeszteni tagállamok szavazati jogát, de ilyenre még soha nem volt példa az EU történetében.

A cikk még felidézi azt is, amikor az EU kemény kampányt indított Ausztria ellen, mert az országot a szélsőjobbos-populista Jörg Haider vezette koalíció irányította. Akkor ennek mindössze annyi eredménye lett, hogy Haider népszerűsége csak nőtt otthon, az EU vizsgálatai pedig nem jutottak sehová.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.