A Reuters szerint az EU nem nagyon tud mit kezdeni Orbánnal

Hosszabb cikket szentel az amerikai hírügynökség a magyar miniszterelnök és az Európai Unió viszonyának. A szerző bemelegítésként megemlíti a Jean-Claude Juncker-féle Helló diktátor! köszöntést, amit a magyar miniszterelnök ugyan viccként fogott fel, de hazai támogatóit rendesen felbosszantotta.

A cikk elsősorban azt taglalja, az EU intézményei eddig nagyjából tehetetlenek voltak, amikor Orbán megzabolázása szóba került.

„Orbán szerepel Jucker listáján” – utal egy meg nem nevezett biztos arra, hogy a bizottság elnöke figyelemmel követi, ami Magyarországon történik, de a Reuters cikke szerint Orbán eddig minden beavatkozási szándékot kicselezett, akár az igazságszolgáltatás átalakításáról, akár az adatvédelmi kérdésekről, akár a média vagy a civil szervezetek helyzetéről volt szó.

Ha pedig mindezek miatt az Európai Parlament elé került, akkor kihasználta a lehetőséget, hogy hazája gazdasági sikereivel dicsekedjen, közben pedig az EU intézkedéseit – legutóbb éppen bevándorláspolitikáját – támadja.

Megszólal a cikkben Vivane Reding, aki korábban több jogi eljárást is kezdeményezett a magyar kormány ellen, de szerinte ezzel csak a legrosszabb kimenetelt lehetett megakadályozni, alapjaiban nem lehetett befolyásolni a magyar miniszterelnök nacionalista politikáját, sem azt, hogy aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Az a tény pedig, hogy a Fidesz a legnépesebb EP-frakcióban, az Európai Néppártban ülhet, mindig megvédte Orbánt, hogy keményebb számonkéréssel találkozzon.

Reding, aki maga is most az EPP színeiben képviselő, elmondta, hogy van ugyan a pártcsaládon belül nem hivatalos beszélgetés a Fidesz tagságának felfüggesztéséről, de ennél konkrétabb intézkedésig sosem jutottak.

A cikkben bírálja a brüsszeli fellépést az Amnesty International EU-s irodájának vezetője, Iverna McGowan is, aki szerint Brüsszel túl keveset, túl későn és túlságosan technokrata hozzáállással cselekedett. Szerinte például ott az alapszerződés VII. cikke, amit be lehetett volna vetni. A sajtóban legtöbbször csak atomfegyverként emlegetett cikk alapján fel lehetne függeszteni tagállamok szavazati jogát, de ilyenre még soha nem volt példa az EU történetében.

A cikk még felidézi azt is, amikor az EU kemény kampányt indított Ausztria ellen, mert az országot a szélsőjobbos-populista Jörg Haider vezette koalíció irányította. Akkor ennek mindössze annyi eredménye lett, hogy Haider népszerűsége csak nőtt otthon, az EU vizsgálatai pedig nem jutottak sehová.