Nagyon könnyű egy országot tönkretenni, mondja Ferenc, és Fridire mosolyog

tévé
2015 június 07., 22:15
comments 816

Vasárnap este Gyurcsány Ferenc volt Friderikusz Sándor vendége a TV2 Összezárva Friderikusszal című műsorában. Ez tulajdonképpen egy baromi hosszú interjú, a koncepció szerint az alany 24 órát tölt Friderikusszal, a riporter ennyi idő alatt elvileg megtudhat olyasmiket is vendégéről, amik egy szokványos, félórás vagy kétórás interjúban sosem derülnének ki.

A vasárnapi műsorból az derült ki, hogy Gyurcsány 24 óra alatt sem tört fel sokkal jobban, mint általában szokott. A politikus magánéletéről persze egészen színes, és eddig többnyire ismeretlen dolgokat tudhattunk meg, de ezek a részek Friderikusz kérdéseiben inkább Gyurcsány döntéseinek motivációit érzékeltették volna, és a politikára vonatkozó kérdések előtt tisztították volna meg a terepet, ha az exminiszterelnök nem lett volt mindig résen.

Tulajdonképpen ez az interjú talán legfőbb tanulsága is: Gyurcsány Ferenc még mindig elképesztően rutinos, gyors, ravasz és felkészült politikus, kérdésekkel nehéz zavarba hozni.

Gyurcsány gyorsaságát jól bemutatta az előre bekészített játék is, amin a DK elnökének politikai kortesbeszédet kellett tartania, és azonnal a szavai közé kellett szőnie a Friderikusz tábláján megjelent szavakat. Gyurcsány annak ellenére kerekített az egészből egy értelmesnek mondható szöveget, Friderikusz olyan szavakat kombinált neki össze, mint a műfogsor, holdfogyatkozás, ugribugri vagy a tetőcserép.

Az interjú legizgalmasabb részei persze nem az ilyen játékos évődések voltak, hanem az őszödi beszédről és az azt követő politikai zűrzavarról szóló kérdések. Kiderült, hogy Gyurcsány továbbra is rendkívül jó beszédnek tartja a szónoklatot, ami végül őt és a pártját is tönkretette, és szerinte

a beszéd elbírja azt a 4-5 „szenvedélyes” mondatot is.

Friderikusz itt igyekezett erősködni azon, hogy azért regnáló miniszerelnökként tényleg hülyeség kurvaországozni vagy éppen arról beszélni, hogy ő és kormánya éjjel-nappal hazudozott, de Gyurcsány nem tört meg, szerinte ezek a részek egy szenvedélyes beszéd fontos elemei, amivel ő a saját párttársait akarta meggyőzni arról, hogy változtatni kell.

Legnagyobb politikai hibájának mindössze azt tartja, hogy nem látta előre a beszéd kiszivárgását, hiszen nem számolt azzal, hogy lehet olyan politikustársa, aki kiszivárogtatná az őszödön elhangzott szónoklatot. Ez azért is különösen rosszul sült el, mert az az ominózus négy szenvedélyes mondat

„szövegkörnyezetéből kiragadva atombomba az ellenzék kezében.”

Gyurcsány tehát még mindig azt vallja, hogy az őszödi beszéd úgy volt jó, ahogy. Tehát az is logikus, hogy:

„Egy ilyen beszéd után az ember nem mond le, bolond lennék.”

Ragaszkodott ahhoz, hogy abban a helyzetben nem megfutamodni, hanem harcolnia kellett azért, hogy az ország elfogadja: neki van igaza.

photo_camera Fotó: Gyurcsány Ferenc / Facebook

Az interjúban többször felmerült, hogy mára - részben az őszödi beszéd miatt - olyan kép alakult ki Gyurcsányról, hogy ő soha nem mond igazat. Ezt konkrétan Gyurcsány sem tagadta, de azzal nem értett egyet, hogy politikai karaktere elesett volna. Azt mondta, hogy ha így lenne, most nem lenne 10 százalékos támogatottságú pártja.

„Szokták kérdezni, hogy honnan lehet tudni, ha egy politikus hazudik? Onnan, hogy mozog a szája”

- ilyen poénokkal ütötte el a hazug Gyurcsány imázsra vonatkozó kérdéseket, de beszélt arról is, hogy az ő szakmájában rengeteg nemtelen támadással találkozik az ember. Pedig józan ésszel belegondolva azért elég meredek nemtelen támadásnak nevezni, ha hazugnak neveznek egy olyan embert, aki korábban egy politikustársainak tartott beszédében költői túlzásokkal vallotta be, hogy mennyit hazudott korábban a kormányával együtt.

Gyurcsány azt is megint elmondta, hogy jelenleg nincs ambíciója arra. hogy újra miniszterelnök legyen, de nem tudja, hogy 5-10 év múlva is ez lesz-e még a helyzet. Az viszont kiderült, hogy ha választania kellene, maga is azt mondaná, hogy talán már sosem fog sikerülni olyan szintre visszaállítania a hitelét, ahol valaha volt.

Friderikusz külön blokkot szentelt az interjúban a Gyurcsány-Orbán viszonynak is, amit - mint kiderült - Gyurcsány nem tart élethalálharcnak. Ferenc nem érzi úgy, hogy 2006-os kemény kampányvitájukon megalázta volna Viktort, szerinte inkább Viktor számára szégyen, hogy csak kommunikációs panelekkel készült fel egy tévévitára és később sem tudta felvenni a kesztyűt.

Orbánt egyébként nagyon tehetséges embernek tartja, aki

„csak egy bizonyos fajta tartásnak van híján, eltévedt a jó és a rossz közötti választásban.”

Négyszemközt sosem találkoztak, 2008-ban Gyurcsány állítása szerint próbált leszervezni egy megbeszélést Orbánnal, de két napnyi sikertelen próbálkozás után, mikor végre elérte az ellenzék vezetőjét, az nagyon durvát mondott neki a telefonban. Gyurcsány azt mondta, azért akarta volna a találkozót, mert akkor már látták, hogy 2010-ben nem nyerhetnek, de szerette volna, hogy nyugalomban teljen kormányzásának utolsó másfél éve, és hogy Orbán normális országot örököljön. Gyurcsány szerint Orbán ma sem hajlandó szóbaállni vele, a parlamentben nem is köszön vissza, amikor Gyurcsány üdvözli.

Jutott egy kis idő a kampányra is: Gyurcsány elmondta, hogy szerinte a ma a legnagyobb politikai viták többsége abból ered, hogy néhányan nem akarják belátni, hogy

ha törik, ha szakad, Magyarország európai lesz.

Szerinte a választók is Európa felé mennének, Orbánra sem azért szavaztak az emberek, mert keleti fordulatot és az EU mögüli kifarolást ígért, hiszen 2010-ben erről még nem is volt szó.

„Orbán alkuja, hogy jobban fogtok élni, ha egy kicsit feladtok a szabadságotokból.”

Gyurcsány szerint jelenleg ezen nyugszik a Fidesz hatalma, hiszen a jólét és a szabadság kettősben a magyarok már csak a kádári örökség miatt is hajlamosak rövidtávon a jólétet választani. Ez azonban nem hosszútávú egyensúly, Gyurcsány szerint ennek hamarosan vége szakad.

Annyira belemelegedett az Orbán rendszer vesézgetésébe, és abba, hogy ezek után akarna-e ő újra miniszterelnök lenni, hogy elhagyta a száját ez a mondat is:

„Nagyon könnyű egy országot tönkretenni, és nagyon nehéz utána újra összerakni.”

Valahol ez a rendszerváltás utáni magyar politika egyik mottója. De az elmúlt 25 évben mintha mindenki csak az első tagmondat igazságtartalmát tesztelte volna.

A 24 órás interjúban Friderikusznak nem sikerült szembesítenie azzal Gyurcsány Ferencet, hogy az ország politikai közérzetének romlásáért, az állam iránti bizalom radikális csökkenéséért és a szélsőségek erősödéséért

személyesen őt terheli komoly felelősség.

Mikor errefelé terelődött volna a szó, Gyurcsány mindig kivágta magát. Persze Friderikusz sem erőltette túlzottan, sőt néhányszor rendesen, amúgy gazsulálósan alákérdezett. Az őszödről szóló részben például megkérdezte, hogy miért mondta Gyurcsány, hogy hazudott éjjel és nappal is, ha ő maga is tudta, hogy ez nem igaz. Gyurcsány jellemének tárgyalásakor pedig ügyesen beleszőtte az egyik kérdésébe, hogy

„Te olyannak mutatod magad, amilyen vagy.”

Hát igen, ha valaki, akkor Gyurcsány biztosan a végletes őszinteség maníroktól mentes szobra. Néha a vágások és az aláfestőzene választása is kifejezetten szerencsétlenre sikerült, az eredetileg keménynek szánt interjú nem egyszer látszott inkább DK-s kampányműsornak.

Aki az interjú magánéleti részeire is kíváncsi, azaz például arra, hogy a köztársasági őrezred golyóálló mellényeket osztott ki 2006-ban Gyurcsányék gyerekeinek arra az esetre, ha menekülni kell, hogy Gyurcsány nagyon jóban van Apró Piroskával, hogy sokáig magázta Dobrev Klárát, hogy 10 milliót kaptak a pécsi házukért és abból csinált Gyurcsány százmilliókat, hogy Gyurcsány apja ittasan belehajtott az árokba a pápai tanács autójával, és elitta Ferenc egy váltás ruhájának árát, vagy hogy Gyurcsány jóképűnek tartja magát, az nézzen szét a TV2 weboldalán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.