A nácik nem engedték, így most 102 évesen szerezte meg a PhD-t

történelem
2015 június 09., 04:23
comments 99

Mától egy 102 éves német nő lesz a legöregebb ember, aki valaha megkapta a PhD-jét.

Az 1912-ben, az akkori német gyarmaton, Kamerunban született Ingeborg Rapoport (akkoriban még: Syllm) 1937-ben fejezte be az orvosi tanulmányait, és a doktori értekezését a diftériából írta, ami akkoriban komoly probléma volt Németországban. De mivel az anyja egy zsidó zongorista volt, a náci törvények értelmében nem engedték, hogy elmenjen az utolsó szóbeli vizsgájára, és megkapja a PhD-jét.

Rapoport 1938-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol megszerezte a doktorit. Mivel baloldaliak voltak, a McCarthy-korszakban 1952-ben a családjával az NDK-ba költözött, ahol 1958-tól gyerekorvosként praktizált. 1978-ban ment nyugdíjba, de a nyolcvanas éveiig kutatott.

photo_camera Ingeborg Rapoport (b2) (Fotó: Weisflog / Bundesarchiv / Wikipedia)

Miután a hamburgi egyetem úgy döntött, ki akarja javítani a hibát, az idős asszony a múlt hónapban védte meg az azóta eltűnt doktori dolgozatot. Azt mondta, nem hiúságból, hanem az áldozatokért védte meg a doktoriját. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.