Már be is nyújtotta a Fidesz a menedékjogi törvény módosítását, ami szerint csak a közvetlen szomszédoktól érkező lehetne politikai menekült Magyarországon

2015 június 9., kedd 16:14
398

Kedden benyújtotta a Fidesz a parlamentnek a menedékjogi törvény módosítására vonatkozó javaslatát, amely felhatalmazást adna a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg az úgynevezett biztonságos harmadik országok listáját. Az előterjesztést Rogán Antal és Kósa Lajos jegyzi, indoklásukban azt írják:

"a szabályozás célja, hogy akik ilyen, biztonságos tranzitországból érkeznek Magyarországra, azok ne igényelhessenek politikai menedékjogot."

rogan_antal_fidesz_8

Rogánék szerint

"az lehet, hogy valaki Szíriában még veszélyben volt, de ha onnan eljön, áthalad Görögországon, végül megérkezik Szerbiába vagy egy másik balkáni államba, ott már nem fenyegeti veszély az életét. Aki tehát olyan helyről jön, ahol üldözik, az élete veszélyben van, annak menedéket kell nyújtani, de megélhetési bevándorlókat nem tud befogadni Magyarország"

Eszerint csak a közvetlen szomszédból érkezők lehetnek majd politikai menekültek Magyarországon. Rogánék szerint jogszabályi változtatásokat indokolt még a nyáron elfogadni, mert nyárra újabb menekülthullám várható, Ausztriában pedig júliustól szigorodik a szabályozás,

"vagyis az onnan kiszoruló bevándorlók is Magyarországon fognak lecsapódni".

A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt