Ez a kormány egyik legnagyobb hazugsága a menekültekről

politika
2015 június 10., 06:54
comments 413

“Most már potenciálisan 160 ezer és 200 ezer közé tehető azoknak a száma, akiket nekünk [nyugatról] vissza kellene fogadnunk.”

Ezt Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke mondta múlt héten a Mokkában.

Előtte Giró-Száz kommunikációs államtitkár beszélt arról, hogy

"az Unió területén elfogott illegális bevándorlót oda toloncolnak vissza, amelyik ország területén belépett az Unióba. Mivel mi határ menti ország vagyunk, így sokan hozzánk kerülhetnek vissza".

Szóval nem csak délről és keletről hömpölyög Magyarország felé a fenyegető idegenek áradata, de még nyugatról is hozzánk lökdösik majd vissza ezeket az összeférhetetlen embereket. Ezek után csodálkozik valaki, hogy megint szabadságharcra van szükség?

Amit Kósa, Giró-Szász, Kovács Zoltán meg általában a kormányzati kommunikáció mond arról, hogy fejlettebb nyugati országok Magyarországra küldik majd a "menekültjeiket" az tökéletesen illik a kormány bevándorlásról, meg általában az unióról (Brüsszel>= Moszkva) festett képébe.

Kis szépséghibája viszont, hogy nem igaz.

Nem kell mindig a teljes igazságot kimondani

Amikor a kormány környékén a nyugatról Magyarországra visszaküldött menekültekről beszélnek, akkor menekültekre vontakozó egyik uniós szabályrendszerre, a Dublin III. Rendeletre utalnak.

Ez mondja ki, hogy a menekültügyi eljárást lehetőleg abban az uniós országban kell lefolytatni, ahol a menekült először került kapcsolatba a hatóságokkal. Szóval ahol "elkapták".

Tegyük fel, hogy egy koszovói menekültet Magyarországon megállítanak a rendőrök, rájönnek, hogy illegálisan lépte át a határt. Ha menedéket kér (és általában kér), akkor kezdődhet a menekültügyi eljárás, amiben eldöntik, hogy az illető itt maradhat-e, vagy haza kell mennie. Ebbe az eljárásban például ujjlenyomatot vesznek, ami bekerül egy európai adatbázisba. Az eljárás végét a Magyarországon így megállított külföldiek szinte soha nem várják meg, hanem általában 3 napon belül mennek tovább nyugat felé, mondjuk Berlinbe.

A Dublin III. Rendelet szerint ha pár héttel később Berlinben igazoltatja az illetőt a rendőr, kiderül, hogy nincsenek papírjai, leveszik az ujjlenyomatát, akkor fogják látni, hogy ő nemrég járt Magyarországon, ott indult vele kapcsolatban egy eljárás. Ennek alapján akár vissza is hozhatják ide az illetőt.

De.

A Dublin III. Rendelet azt is kimondja, hogy az eljárást ott kell lefolytatni, ahol az illető rokonai élnek. Tehát ha a menekültnek már a férje/ felesége / apja / anyja mondjuk Németországban van, akkor őt már nem hozhatják vissza Magyarországra, még ha itt is találkozott a hatóságokkal először.

Ennél is sokkal fontosabb, hogy bizonyos kivételektől eltekintve a menekültek ezen az alapon csak 6 hónapig küldhetőek vissza.

Tehát ha az említett koszovói 2012-ben jött Magyarországra, itt nyilvántartásba vették, de továbbment Németországba, és ott 2013-ban igazoltatja a rendőr, akkor őt már nem lehet Magyarországra visszaküldeni.

Már csak emiatt is totális hülyeség nyugatról visszaküldött százezrekről beszélni. De nem csak ezért.

Csókolom, meghoztuk a bevándorlókat, hova tehetjük őket?

A napokban írta az MTI, hogy bizony Ausztriában is szigorítanak, és elkezdik visszaküldeni a menedékkérőket, például Magyarországra. Kósa a múltheti ötcsillagos alakításában is pedzegette, hogy egymás után jönnek majd a menekültekkel tömött repülők nyugatról.

Most a fent leírt jogi akadályokon túl érdemes megnézni a számokat is.

  • Tavaly összesen 42777 ilyen menekültügyi eljárás indult itthon, és ehhez képest összesen 827 embert küldtek vissza hozzánk nyugatról.
  • Idén április végéig ~41 ezer eljárás indult, és 522 embert küldtek vissza.

Tegyük fel, hogy a növekvő politikai nyomás miatt kint tényleg felgyorsítják az ilyen visszaküldéseket. És mondjuk megtízszerezik a számot. Akkor is 5-10-15 ezer ember jönne, nem százezrek, amikkel a kormány riogat. Annak az esélye, hogy ötven- vagy százszorosára emelik a visszaküldések számát egész egyszerűen képtelenség, logisztikai szempontból sem lehetne megcsinálni ennyi eljárást. Különösen tőlünk nyugatra, ahol azért a jogszerűségre, a menekültekkel szembeni emberséges bánásmódra egy árnyalattal nagyobb figyelmet fordítanak, mint itthon.

Úgy tudjuk, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal napi maximum 25 ilyen dublini visszavételt tud lebonyolítani, szóval a Kósa által vizionált 200 ezer embert ~22 év alatt tudnánk a legjobb (legrosszabb) esetben visszavenni, ahogy az is látható, hogy senki nem is küld, nem is küldhetne ennyit.

Lezárjuk a határt

Az utóbbi napokban a déli határ lezárásáról is elkezdtek nagyon sokat beszélni a kormánypárti politikusok. Sajnos ezzel kapcsolatban nagyon sok konkrét tervről nem tudni, pedig egy krokodilokkal betelepített, nagyon széles várárok-szerűségben lehetne fantázia.

Kézzelfoghatóbb a terv, hogy a Szerbia felől érkező migránsokat (ami gyakorlatilag 90+ százalék) rögtön visszaküldenénk Szerbiába, mondván, hogy az már egy biztonságos ország, szóval aki a háború elől, mondjuk Szíriából menekül, annak Belgráddal már ki kell egyeznie.

Ennek egyrészt jog akadályai lehetnek, a magyar bírósági gyakorlat a menekültek szempontjából jelenleg nem nagyon tekinti Szerbiát ilyen biztonságos országnak, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának állásfoglalása szerint nem is az.

Ha viszont ezt a jogi problémát sikerül is átugrania a politikának, még akkor is probléma, hogy ezeket az embereket a szerbeknek vissza kéne tőlünk venniük. A jelenlegi egyezmények alapján március óta, napi 30 embert fogadnak, legalább is ezt mondta múlt héten Pintér Sándor belügyminiszter.

Ügyes diplomáciával (főleg hogy nagyon szeretnének az EU-hoz csatlakozni, és ezért nyilván áldozatokra is hajlandóak) biztos el lehet érni, hogy valamivel többet fogadjanak vissza. Arra viszont kizárt hogy rávegyük őket, hogy minden Szerbia felől érkező menedékkérőt visszavegyenek.

"Amennyiben a most Szerbiában tartózkodó 15 ezer migránshoz csatlakozna az a körülbelül 15 ezer, akit Ausztria és Németország Magyarországra küld vissza, akkor humanitárius katasztrófa fenyegetné Szerbiát."

Ezt Csikós László, a szerbiai szociális államtitkár mondta pont kedden este az MTI szerint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.