A herbál felzabálta Magyarországot

bűnügy
2015 június 11., 11:29
comments 454

Ha valaki 2009-ben azt mondta volna Magyarországon, hogy a droggal foglalkozó szakemberek, beleértve a rendőröket hamarosan vissza fogják sírni a marihuánát vagy az extasy-t, biztosan körberöhögik.

Ma már szinte nincs olyan komolyan vehető ember a területen, aki ne gondolna többnyire kellemes nosztalgiával a 2009-10 előtti időszakra. A designer drogok 6 év alatt letarolták Magyarországot, és nem nagyon látszik, hogy ki fogja megállatni a terjedésüket.

Herbál Para néven volt csütörtök délelőtt konferencia az új szintetikus kábítószerekről, és tényleg nagyon ijesztő dolgokat lehetett látni és hallani.

Hogy lepett el mindent a herbál és a kristály? Mutatom!

A legdurvább talán Csesztregi Tamás, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet munkatársának előadása volt. Ők azok, akik elemzik a cuccokat, amiket a rendőrség egy-egy akcióban lefoglal, tehát rajtuk keresztül találkozik az állam először az új anyagokkal.

A következő diák az ő előadásából vannak.

designer1
Ezen a képen az látszik, hogy a designer drogok 2009-ben jelentek meg Magyarországon, de akkor még alig volt belőlük. A rendőrség által lefoglalt szerek között évről-évre nőtt ezek aránya, 2014-ben már minden lefoglalt anyag 60 százaléka volt ilyen, a marihuána, a speed, a heroin, a kokain, és minden más "hagyományos" cucc 40 százalék alá szorult vissza, és ennek a folyamatnak még nincs vége.

A lefoglalások ugyan nem egy az egyben mutatják, hogy mit szednek az emberek, de azért elég pontosan látszanak belőlük a drogpiacon zajló folyamatok.

designer2
Ez az ábra csak a fűről szól. 2010-ben még szinte csak marihuánát foglaltak le, 2014-re már majdnem dupla annyi herbált, mint valódi füvet. A konferencián többször is előkerült, hogy milyen hihetetlenül hazug, közben meg hatékony marketingfogás a dealerek részéről, amikor "biofűről" beszélnek. Ezekben a cuccokban semmi "bio" nincsen, szintetikusan állítják őket elő, és aztán keverik mindenféle növényi törmelékhez.

designer3

A forgalmazók nagyon is képben vannak arról, hogy épp milyen anyag kerül tiltólistára, és azonnal lecserélik.

Itt az látható, hogy a különböző időpontokban a mintákban milyen hatóanyagot találtak.

Bejön egy vegyület, pár hónapig pörgetik a dealerek, tiltólistára kerül, és már jön is a következő.

Az elmúlt pár hónapban feltűnt ADB-FUBINACA nevű hatóanyag például több mint 30-szor olyan erős lehet, mint a hagyományos marihuána, és mivel még csak most jelent meg, ezért nincs is tiltólistán. Azt 4-6-8 havonta tudják frissíteni a nehézkes bürokrácia miatt.

Jellemző egyébként, hogy a "kristály" néven futó szerek hatóanyaga kevésbé követi a jogi szabályozást, tehát abból hosszabb ideig árulnak olyasmit, ami már illegális, míg a "herbál", vagy "biofű" néven futó cuccokból gyorsan kiszórják azt, amit már tilt a törvény, és behoznak olyat, ami legális.

Mindenhol ott van, semmit sem tudunk róla

A konferencián a kormányzatot igazán fajsúlyos döntéshozó nem képviselte, így távollétükben kapták az ívet: voltak akik arról beszéltek, hogy többek közt a politika szerencsétlenkedése miatt tarolhatták le így a designer drogok Magyarországot.

A különböző előadásokból kiderült, hogy a fővárosi szórakozóhelyektől, a vidéki kis falvakon át, a börtönökig tényleg mindent ellepnek ezek a szerek.

A büntetés-végrehajtásban például már több idő megy el a herbál hajkurászására, mint amennyit az őrök az illegális mobiltelefonok felkutatásával töltenek. Kutyákat próbálnak betanítani, hogy kiszagolják a cuccokat, aminek a hatóanyagok már bemutatott párhavi változása miatt nagyon sok értelme valószínűleg nincs.

Miközben a marihuána pszichológiai, biológiai hatásait már viszonylag jól ismerik a szakemberek, addig ezekről a havonta megjelenő új anyagokról, illetve az emberi szervezetre, pszichére gyakorolt hatásukról senki nem tud semmit. Annyira gyorsan jelennek meg, és annyira hirtelen tűnnek el, hogy normális kutatásokat szinte lehetetlen végezni.

Horrorsztorik vannak bőven, például egy svájci turistáról, aki designer drogot szedett, rászívott, meztelenül őrjöngött a Blaha aluljáróban, majd fél órával később a körúton egy bicskával megölte magát.

Ahogy a Dani és a TBG megmutatták: szívni is szar ezeket, és az ember élete is elég hamar szét tud hullani miattuk.

Nézd meg, hogy mit szedsz be!

Arra nem volt egyértelmű válasz, hogy mit kéne most csinálni, mármint hogyan lehet a kiszámíthatatlan és veszélyes designer drogokat a leghatékonyabban visszaszorítani.

A legkézzelfoghatóbb, már ma is használható választ talán Móró Levente, a Magyar Pszichedelikus Közösség vezetője adta az ügyek egy kis részére.

A daath.hu-n működő tabletta adatbázisban meg lehet nézni, hogy az egyes, általában extasy-ként árult tablettákban milyen anyag van. A különösen veszélyes "Facebook" jelű tablettákról is náluk volt szó először.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.