Magyarországon embertelen bánásmódnak minősül a börtönélet

POLITIKA
2015 június 13., 06:01
comments 152

Elmarasztalta a a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Magyarországot a rossz börtönviszonyok miatt. A bíróság hat ügyet emelt ki, kimondva, hogy büntetés-végrehajtás területén rendszerszintű probléma mutatkozik: a fogvatartottak körülményei összességében olyan rosszak, hogy

"az már embertelen vagy megalázó bánásmódnak minősül."

photo_camera MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A hat érintett 3400-tól 26 ezer euróig terjedő kártérítést kap a döntés értelmében és a bíróság felszólította a magyar államot, hogy fél éven belül dolgozzon ki menetrendet a probléma megoldására. Magyar Gábor ügyvéd szerint kétezer elítélt fordulhat a közeljövőben az emberi jogi bírósághoz, ami összesen akár tízmilliárdos kártérítéssel is járhat.

Jelenleg Magyarországon a fegyintézetek férőhely-kihasználtsága meghaladja a 140 százalékot, 13 ezer férőhelyen több mint 18 ezer elítéltet tartanak fogva. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt