A dél-afrikai bíróság felszólította a kormányt, hogy tartóztassa le a szudáni elnököt

A Nemzetközi Büntetőbíróság felszólította a dél-afrikai kormányt, hogy vegye őrizetbe Omar el-Besir szudáni elnököt, akit háborús bűncselekményekkel vádolnak. A dél-afrikai bíróság vasárnap nyilvánosságra hozta az ítéletet, amiben megtiltja el-Besirnek, hogy elhagyja az országot.

A szudáni elnök egyébként az Afrikai Unió tanácskozására ment Johannesburgba. Azonban nem volt valószínű, hogy a dél-afrikai kormány nagyon túl odateszi magát az ügyben, mert a találkozó sikere érdekében előre bejelentették, hogy a résztvevők mentelmet kapnak, így a súlyosabb arcoknak sem kell nagyon izgulniuk. A dél-Afrikai bíróság ítéletének hírére el-Besir pedig képeket jelentetett meg, amhogy más afrikai vezetőkkel pózol a találkozón.

El-Besir Sasso-Nguesso kongói elnökkel Fotó: AFP / GIANLUIGI GUERCIA

Amúgy el-Besir az egyetlen olyan hivatalban lévő vezető, akit emberiség elleni bűnök és népirtás miatt köröznek. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban 2003 óta elkövetett kegyetlenkedések miatt adott ki ellene letartóztatási parancsot 2009-ben. A konfliktusban az ENSZ becslései szerint eddig 400 ezeren haltak meg Dárfúrban és 2 millióan kényszerültek lakhelyük elhagyására. A kormányerőket és a velük szövetséges arab milíciákat azzal vádolják, hogy a lázadókkal folytatott harcok során célzott támadásokat intéznek a fekete lakosság ellen.

El-Besir azóta csak olyan országokba tette be a lábát, amelyek nem tagjai a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. A Dél-afrikai Köztársaságnak azonban kötelessége lenne együttműködni a törvényszékkel.

Ez most sem jött össze e- Besir már el is indult haza a találkozóról.

(BBC/MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.