Czomba Sándor 50 fős rést ütött a kivándorlás 350 ezres pajzsán

POLITIKA
2015 június 14., 20:53
comments 311

Czomba Sándor úgy számolja, hogy nagyjából 350 ezer magyar él, dolgozik tartósan külföldön. Na, ebből neki már sikerült ötvenet kapcsolatba hozni a hazai munkáltatókkal. Pénteken egy srácot pedig már le is igazoltak a székesfehérvári Macher Gépészeti és Elektronikai Kft. telephelyére.

Ugyanakkor elmondta, hogy a honlapon már majdnem ezren regisztráltak a kormány csodaprogramjára, ami az államtitkár szerint már annak a jele, hogy komolyan érdeklődnek. Igaz, az államtitkár május végén ugyanennyire komolyan vette azt is, hogy már 40 ezren regisztráltak náluk a Facebbokon. Aztán persze kiderült, hogy ez a szám csak a hidetéssel elért felhasználókat takarja.

Mi ez?

A kormány most 100 millió forintot költ arra a Gyere haza fiatal program keretében, hogy ebből fedezzék a hazaérők repülőjegyét, és egy éven át havi 100 ezer forintos támogatást adnak nekik lakhatáshoz, az albérlet- és a rezsi költségéhez.

Nem reprezentatív kutatásokra hivatkozva Czomba arról beszélt, hogy a külföldön munkát vállalóknak csak 10 százalékuk tervezi hosszabb távon külföldön az életét. Igaz, hogy közben a legújabb felmérések szerint az egyetemisták 37 százaléka telepedne le inkább külföldön, valamint idén minden eddiginél többen akarnak lelépni az országból, de ezzel most ne zavarjuk össze a kormányzati munkát.

Azt Czomba is tudja, hogy londoni, német vagy osztrák bérekkel nehéz versenyezni, de szerinte a fiatalok többsége amikor arról dönt, hazatérjen-e, nem a jövedelem nagyságát sorolja legelső helyre.

 Akkor szerinte vajon miért mentek el??

Az áprilisban indult program nyomán eddig jelentkezők számára reagálva Czomba Sándor arra hívta fel a figyelmet: ahogy a kiutazás, úgy a hazatérés sem egyszerű döntés, több hónapig is eltarthat, ám az már érzékelhető, hogy

"rést ütöttünk a pajzson".

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.