Ennyi eső még sosem esett májusban az amerikai középnyugaton, tehát a nyáron nagy erdőtüzek lesznek

külföld
2015 június 14., 07:58
comments 25

Hosszú évek óta tartó szárazság után idén májusban rengeteg eső esett az amerikai középnyugaton - helyenként, például Texasban, Coloradóban, Oklahomában, Utahban és Arizónában évszázados rekordok is megdőltek.

Ez akár jó hír is lehetne, de a szakértők szerint a nagy esők csak időszakos enyhülést hoztak, megoldást nem jelentenek az elmúlt évek egyik legsúlyosabb környezeti problémájára, az egyre hevesebb erdőtüzekre.

Sőt!

Jennifer Balch, a boulderi Colorado Egyetem tűz-ökológusa szerint az esőzés csak fokozta az erdő- és bozóttüzek lehetőségét. "A most gyorsan növő fű kiszáradva nagyon gyúlékony lehet" - mondja.

A történelmi adatok alátámasztják a félelmét. A fák évgyűrüit, a föld elszenesedett rétegeit és egyéb, tüzekre utaló jeleket kutató kutatók szerint nagyon is gyakori, hogy a legnagyobb tüzeket viszonylag nedves időszak előzi meg.

A kutatók most különösen a Sziklás-hegység keleti lejtőire figyelnek, ahol a füves sztyeppe és az erdőségek találkoznak. Itt is elsősorban egy Bromus tectorum nevű, invazív fűfélére, ami az 1800-as évek óta hódít az amerikai sztyeppén. A kutatók szerint ez a faj felelős a 2000-es évek nagy bozóttüzeinek legalább feléért. Ez a fűfajta nagyon korán kikel és gyorsan nő, de gyorsan ki is szárad. (Via Science Mag)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.