Szerzőijogsértésre hivatkozva próbálja elhallgattatni kritikusait a Sunday Times

külföld
2015 június 16., 06:51
comments 5

Erősen propagandaszagú cikket közölt június 14-én a Sunday Times, amiben nevüket elhallgató brit kormányzati forrásokra hivatkozva azt állították, hogy a kínaiak és az oroszok feltörhették azokat a fájlokat, amiket Edward Snowden lopott ki az NSA-ből, és emiatt

brit kémek élete került veszélybe.

A cikk hitelességét kicsit gyengítette, hogy a brit kormány nem kívánta kommentálni a cikket, de annyit azért elmondott, hogy "nincs rá bizonyíték, hogy bárkinek is baja esett volna".

A cikk megjelenése után Glenn Greenwald, az NSA-botrányt kirobbantó újságíró részletesen cáfolta a Times állításait, amit egyébként egy brit diplomata Craig Murray is nonszensznek nevezett. Snowden fájljai ugyanis az NSA-ről, vagyis az amerikai elektronikai felderítésről szólnak, nem pedig terepen dolgozó kémekről. Így abból legfeljebb azt tudhatnák meg a rivális szolgálatok, hogy milyen eszközökkel figyelik meg az amerikai és szövetséges titkosszolgálatok az elektronikus adatforgalmat, terepen dolgozó kémekről viszont nincs bennük információ.

A Times elegánsnak nem nevezhető gesztussal reagált minderre:

szerzőijogsértés miatt kezdeményeztek eljárást a brit médiafelügyeletnél Greenwald ellen azért, mert a cikkében screenshotot közölt a Sunday Times címlapjáról.

A Sunday Times szerint ezzel megsértette a lap "címlapjának tipográfiai elrendezésére" vonatkozó szerzői jogukat. Parker Higgins, az Electronic Frontier Foundation nevű, szólásszabadságot védő szervezet aktivistája szerint a vád nonszensz, esetleg akkor állhatna meg, ha Greenwald egy "A Sunday Times legjobb címlapjai" című gyűjteményes kötetet adott volna ki, ebben a formában a feljelentés kizárólag a kritikusok elhallgattatását szolgálhatja. (Via The Daily Dot)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.