Taxisok tüntetnek az Uber és a Wundercar ellen

Fotók: Horváth Barnabás / olvasónk

Ma csendes demonstrációt tartanak a taxisok Budapesten az Alkotmány utcában, mint a Világgazdaságnak elmondták: nem az indulatok gerjesztése a fuvarozók célja, csak azt szeretnék, ha végre megszületne a piacot szabályozó egységes rendelet.

Szerintük az 1988-as Minisztertanácsi rendeletet, ami a piacot szabályozza hiába módosítgatták, azt sok szempontból meghaladta az idő, főleg hogy már itt vannak a mobil applikációkra épülő közösségi szolgáltatások (például az Uber vagy a Wundercar), amik ellen világszerte tiltakoztak már a taxisok.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke azt mondta: ezek a cégek minden rendeletet figyelmen kívül hagyva működnek, és kárt okoznak Magyarországnak és a taxisoknak is, szerinte az Uber másfél év alatt kb. 1 milliárdot vett ki a zsebükből. Szerinte mindenki személyszállítási szolgáltatónak vagy szervezőnek számít, aki pénzért végzi ezt a tevékenységet, függetlenül attól, hogyan, így rájuk is ugyanazon szabályoknak kell vonatkozni, mint a taxisokra.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már többször egyeztetett a taxisokkal, de eddig nem született döntés. A Világgazdaság szerint az új rendelet szerdán kerülhet a kormány elé, de nem biztos, hogy el is fogadják.