Ezer sebből vérzik a belváros egyetlen gördeszkapályája

sport
2015 június 19., 04:32
comments 262

Tbg-vel és Botos Tamással gurulós bevásárlókocsival teszteltük le a belváros egyetlen legális gördeszkapályáját. Ami, mint kiderült, ezer sebből vérzik. Például veszélyes, ami persze viccesen hangzik, hiszen extrémsport-pályáról van szó. Az lenne a nagy baj, ha nem lenne veszélyes, de ez nem akkor veszélyes, ha szerencsétlenkedsz, hanem alapjáraton az.

erzsebet_ter_deszka_deszkapalya_4

Az Erzsébet téri skateparkot 2010-ben azért építették fel, mert a deszkások a Gödör Terminál felőli oldalát és az Erzsébet téri kutat használták ugrálásra, ami mindenféle konfliktusokat szült a gyalogosokkal és persze a teret is szétbarmolták. Sanyiék már akkor is itt deszkáztak, és visszasírják azokat az időket.

„Etalon spot volt, még külföldről is idejártak, annyira jó pálya volt. Az a kidobó elem, márványpadka! De már tilos ott deszkázni, és nincs is értelme. Maradt a karantén.”

Már évekkel ezelőtt elvitték azokat a díszelemeket, amik a Gödör nyugati oldalát spontán extrémsport-pályává alakították. Túllendülve az illegális ugrálás romantikáján az Erzsébet téri törzsdeszkások felsorolták, hogy mik a fő problémák az épített csodaparkkal.

Díszkő

photo_camera Fotó: Botos Tamás

„Az elemekkel nincs baj, de a díszkő egy tragédia, hallgasd meg: TAK-TAK-TAK. A kerekeket megöli.”

Amitől egy egész ország szenved, attól a deszkások szenvednek a legjobban. Mivel genetikusan és kollektíven képtelenek vagyunk normálisan díszburkolatot lerakni, ezért senki ne csodálkozzon, hogy a deszkapályán is egyenetlen, töredezett és hézagos a burkolat. Ennek következtében a kerekek megakadnak, a srácok pedig izomból felnyalják a szürke díszkövet. Ráadásul a gördeszkák is hamar tönkremennek a zakatolásban. Tehát az egész pályának az alapja, a talaj alkalmatlan a jó és biztonságos gurulásra.

Fa és lámpaoszlopok

photo_camera Sanyi megkerüli a természeti akadályt.

A pályán a legmeglepőbb és legveszélyesebb helyeken bukkannak fel mesterséges és természetes akadályok. Pont ahol leérkeznek a deszkások az elemekről , az oszlopok és egy nagyobb fa is állandó veszélyforrást jelentenek. Ezeket nem mindig sikerül kikerülni, ami a fa törzsén és a deszkások testén lévő sérülésekből is jól látható.

photo_camera A deszkák már egy egész sávban lehámozták a fa törzsét.

Az értelmetlen akadályok nélkül is nagyokat lehet esni a pályán.

„Múltkor egy srácnak szétment az arca. Az egyik fogát az orrából szedtük ki. A fognyoma még mindig látszik az egyik elemen. Elég durva.”

erzsebet_ter_deszka_deszkapalya_13

Szóval ez egy kemény sport, amit őrültség még veszélyesebbé tenni megkerülhetetlen és átugorhatatlan akadályokkal. Az alábbi gifen az egyik ügyesnek számító deszkás a lehető legveszélyesebb helyre állított oszlopot fejeli le.

photo_camera Virágosi Simon lebucizza az oszlopot.

Víz

deszka_viz

A víz a deszkások legnagyobb ellensége. Persze csak a BMX-esek után. A felfüggesztés rozsdásodik, a kerék csúszik, a lap megszívja magát és nem pattan, viszont törik. Az Erzsébet téri pálya egyik végében köztéri csap áll, ami körül a nyáron kisebb tó alakul ki. Nem ritka látvány az elszabaduló deszkák után nekifutásból vetődő extrémsportoló.

erzsebet_ter_deszka_deszkapalya_14

A hiányzó elem

Egy skatepark akkor jó, ha dinamikus, folyamatosan, megállás nélkül lehet körbe-körbe osztani. Ez a pálya felemás, csonka. Az egyik végében van egy elem, amiről el lehet indulni, de a másik végén nincs semmi, amiről vissza lehetne fordulni. Nagyon hiányzik egy rámpa vagy valami, amiről el lehet rugaszkodni. Így most a tér északi végén le kell szállni a deszkáról, meg kell fordulni, és a semmiből lendületet venni az újabb trükkökhöz. Nem dinamikus a pálya.

photo_camera Körülbelül ide kéne egy elem, amin vissza lehet fordulni.

Amikor a deszkaparadicsom elkészült, mindenki halálosan biztos volt benne, hogy majd a bringások és a deszkások egymás torkának ugranak a terepért, ezzel szemben ők békésen megférnek egymással, viszont a turistákkal és a park kevésbé extrém felhasználóival sok a konfliktus. A gyalogosok simán átsétálnak a pályán, így sok az ütközés, a balhé, és a sérülések is mindennaposak.

Sanyiék azt mesélik, hogy a külföldi turisták előszeretettel járnak az Erzsébet térre drogot vásárolni, így a környéken elég sok a dealer, akik szabadidejükben szívesen terrorizálják a deszkásokat. Egy-egy ilyen összezörrenés után előfordul, hogy a kisebbek vagy lassabbak boardja a tér szökőkútjában landol. A lopások is rendszeresek a téren. Ezek persze valamivel nehezebben orvosolható problémák, de a fentieket aránylag kis befektetéssel gyorsan meg lehetne oldani.

Miért fontos ez?

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Azért fontos, mert a deszkázásnál kevés jobb szórakozás van egy városban, és egy csomó gyereknek ez a mániája. A pályán találkoznak, zenét hallgatnak, trükköket tanulnak, csajoznak, pasiznak reggeltől estig. Tényleg ez az életük. És nem is tűnik rossz életnek. Ha meg akarja érteni, milyen szívből rajongani a deszkázásért, hallgassa meg Szabó Norbertet, a tér egyik törzsdeszkását!

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.