Olcsóbb Magyarországon öltözködni, mint Romániában

érdekes adat
2015 június 19., 09:22
comments 76

Érdekes táblázatot mutatott be az Eurostat: az európai országok árszínvonalát mutatják be egymáshoz képest néhány nagyobb áru vagy szolgáltatás kategória szerint.

Így viszonyulnak a különböző dolgok árai az európai átlaghoz képest Magyarországon:

photo_camera A kék vonal az EU-átlagot jelzi. (Fontos megjegyezni, hogy a fogyasztói kosarak más minőségű árukból állnak a különböző európai országokban, jellemzően a keleti EU-tagoknál rosszabb minőségű cikkek súlya nagyobb.)

Ez egyébként azért rossz különösen, mert a nominális (tehát árszínvonallal ki nem igazított) medián jövedelmek az EU-átlag mindössze 29 százalákát érik el Magyarországon (15 416 euró vs. 4529 euró/év/fő), az árak viszont az 57 százalékát, az elektronikai kütyüknél a 91 százalékát. Magyarul egységnyi áruból és szolgáltatásból a magyar egyet tud venni a fizetéséből, az átlageurópai meg kettőt. A vendéglátóipari szolgáltatásoknál egyébként valamivel jobb a helyzet.

Az egyébként jellemző, hogy a könnyebben szállítható dolgok (elektronikai kütyük és az autók) árai kevésbé szórnak, mint az élelmiszer-, alkohol-dohány- és vendéglátói szolgáltatások árai, amiket nyilván inkább helyben szereznek be az emberek. Utóbbiaknál nagyobb a szórás az adózás/adókedvezmények miatt is.

Románia, Bulgária és Lengyelország után mi vagyunk a legolcsóbbak az egész EU-ban.

photo_camera A cseh-szlovák-lengyel, az észt-lett-litván és a román-bolgár árak (egyszerű átlag) a magyarországiakhoz képest.

De öltözködni nálunk a kerül a legkevesebbe az egész EU-ban, a vendéglátóipar és az alkohol/dohány pedig csak Bulgáriában olcsóbb.

Annak viszont örülhetünk, hogy nem valamelyik skandináv országban vagy Svájcban élünk (mármint az itthoni fizetésünkkel):

árchart3

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.