Az embert is elsodorhatja a legújabb kihalási hullám

Tbg
környezetvédelem
2015 június 20., 07:21
comments 210

Legalábbis ezzel riogatnak komoly amerikai tudósok, akiknek a Science Advances c. lapban jelent meg erről publikációjuk: A Princeton, a Berkeley és a Stanford egyetem kutatói szerint nincs mese, itt a Föld történetének hatodik, tömeges kipusztulást hozó korszaka.

A kutatók, akiket kifejezetten konzervatívnak tartanak, a földi fajok kihalásának sebességét próbálták összegezni, és arra a megállapításra jutottak, hogy a fajok kihalásának most mérhető gyorsasága a dinoszauroszok 66 millió évvel ezelőtti eltűnésének a sebességével egyezik meg, ha maradnak a jelenlegi tendenciák.

photo_camera A fajok kihalásának sebessége az elmúlt 500 évben (Forrás: Stanford Egyetem)

"Ha ez így folytatódik, az életnek ismét több millió évre lesz szüksége ahhoz, hogy visszatérjen a normális kerékvágásba, és könnyedén lehet, hogy az ember is elég korán eltűnik"

- jelentette ki Gerardo Ceballos a kutatás egyik vezetője, a mexikói Universidad Autonoma kutatója. Számításaik szerint három emberöltő leforgása látványos veszteségek következnek be a fajok sokszínűségében, amelynek komoly hatása lesz az emberiség életére, az élelmiszertermelésre.

A kutatók vettek egy normális kihalási sebességet még az ember megjelenése előttről, amelyre az eddigi ismeretek alapján támaszkodtak, de a biztonság kedvéért megduplázták annak mértékét: ez tízezer faj közül két emlős eltűnését jelenti száz év alatt. A kihalási ráta jelenlegi sebessége ennek 114-szerese szerintük.

photo_camera Ki lesz a következő? - maszáj harcosok és orrszarvú (AFP/Tony KARUMBA)

A kutatók szerint egyértelműen az emberi tevékenység - a levegőszennyezés, az erdőirtások, az invazív fajok szétszóródása, a földművelés, vegyszerek használata, a globális felmelegedés stb. - az okozói a fajok kihalásának, pedig igyekeztek minél konzervatívabban kalkulálni.

A kétéltűek 41%-a, az emlősök 26%-a halhat ki hamarosan, hacsak nem tesz az emberiség komoly erőfeszítéseket a megmentésükre.

A mostani kihalási esemény több, mint tízezer éve tart - mióta az emberi civilizáció kialault -, de csak az utóbbi évtizedekben gyorsult fel nagyon, napjainkban már évente 140 ezer faj pusztul ki.

(AFP/Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.