Felfüggesztették a spermaimportot, a magyar sperma pedig gyenge

2015 június 20., szombat 9:21
356

Krízisbe kerülhet a magyar spermapiac, írja a Népszabadság.

A magyar hatóságok ugyanis megtiltották a legnagyobb magyar, hímivarsejtek bankolásával foglalkozó cégnek, a Kriónak, hogy import anyagból dolgozzon: így a meddőségi centrumok négy hete nem tudnak a meddő asszonyoknak spermát szerezni a spermabankból.

Az ügy hátterében két - számomra félig-meddig ismeretlen - jelenség áll: egyfelől a magyar sperma nagyon gyenge minőségű, így az ország importra szorul. (Tavaly a 152 mintából egy sem bizonyult megfelelőnek.)

A dániai cégnél pedig, amelytől a spermabankpiac 75-85%-át lefedő Krio vásárol, hibás génállományú mintát találtak márciusban, pontosabban később ez derült ki egy donorsejtről, amely onnan származott. (Azt egyébként nem lehet tudni, hogy a sejt "milyen nemzetiségű", kódok alapján azonosítják a mintákat, a dániai cég pedig nemcsak dán mintákkal dolgozik.)

Mint kiderült, ebből a mintából két terhesség is elindult Magyarországon is, az egyik baba megszületett, ő egészséges. Az enzmihiányos betegséget okozó génnek az anyában is meg kell lennie, tehát eléggé valószínűtlen, hogy a másik megtermekényítésnél előjönne a betegség, az ikreket nyárra várják.

Ettől függetlenül az Országos Tisztifőorvosi Hivatal betiltotta a tevékenységet, amely miatt olyan nők is több hetes várólistára kényszerültek, akiknél már megkezdődött a megtermékenyítést megelőző hormonstimulációs időszak, de most várniuk kell.

A hatóság tehát most minden külföldi importból származó beültetést leállított, és mivel csak ilyen van Magyarországon, egyelőre szünetel a beültetés lehetősége. Évente 900 ilyen eset van egyébként. (Népszabadság)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt