Az Iszlám Állam aláaknázta Palmüra romvárosát

külföld
2015 június 21., 12:52
comments 100

Taposóaknákat és egyéb robbanószerkezeteket telepítettek az Iszlám Állam (IS) nevű dzsihadista csoport fegyveresei az általuk korábban elfoglalt kelet-szíriai Palmüra romvárosának a területén. 

photo_camera Kép: Wikipedia Commons

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet közlése szerint egyelőre nem tiszták a radikálisok szándékai, nem tudni, hogy a történelmi emlékhely megsemmisítése vagy a kormányhadsereg elrettentése a céljuk.

 "Az előző napon rakták le a robbanószerkezeteket. Néhányat a római amfiteátrum körül is elhelyeztek, de még nem tudjuk a valós okokat"

- közölte Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.

A szélsőséges iszlamista szervezet májusban kerítette hatalmába Tadmur városát (ókori nevén Palmürát), miután a kormányerők ottani védelmi vonalai összeomlottak.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, Tadmur szélén található ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy az iszlamista fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették.

photo_camera (Wikipedia Commons)

Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt egy oázisban, Damaszkusztól 240 kilométerrel északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerrel nyugatra. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem fontos központjaként szolgált, a karavánok számára hosszú évszázadokon a sivatag mátkája volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.