Betilthatják a köztéri fényképezést az Európai Unióban?

eu
2015 június 21., 06:57
comments 260

Kongatja a vészharangot az egyik legismertebb fotós szakoldal, a Petapixel, mert attól félnek, hogy olyan EU-s törvény van születőben, ami gyakorlatilag ellehetetlenítené, hogy bárki EU-s országokban épületeket vagy városképeket fényképezzen.

Az Európai Parlament idén próbál meg kezdeni valamit az egységes digitális piac megteremtésre érdekében. A zöld/kalózpárti német képviselő, Julia Reda által vezetett munka lényege az, hogy megszűnjön az a lehetetlen állapot, hogy az EU más-más tagországaiban más szerzői jogi szabályok legyenek érvényesek. E helyett egységes szabályozás lenne az üdvözítő, ehhez készülnek most a megoldások.

Reda eredeti javaslatcsomagja meglehetősen nyitott és érzékeny ötleteket tartalmazott, pont az egyes országokban tapasztalható különleges anomáliák leküzdésére lett volna jó. Franciaországban például úgy rendelkezik a törvény, hogy nem lehet lefényképezni épületeket annak tervezőjétől vagy jogutódjától származó engedély nélkül. Ez teljes agyrémnek tűnik, és joggal, mert tényleg az. A szabályozással kapcsolatos kérdéseknek hatalmas irodalma van, általában a freedom of panorama kifejezésre érdemes rákeresni, ha valaki jobban elmélyedne ebben. És persze épp az is mutatja, hogy mennyire idióta törvény, hogy mennyire lehetetlen betartani, évente emberek milliói fotózzák végig Párizs utcáit engedélyek nélkül. Tudtukon kívül is törvényt szegve ezzel.

Na és ami most érdekes, hogy június 16-án az Európai Parlament szakbizottsága egy kiegészítést csatolt a készülő copyright-reformhoz, ami nem hogy épp kiküszöbölné a francia példát, hanem általánossá tenné, feje tetejére állítva az eredeti reformcsomagot. Egy francia EP-képviselő által benyújtott kiegészítés szerint a közterületen történő kereskedelmi célú fényképezés, videózás és minden más képi munka mindig csak azután következhetne, hogy megvan a szükséges engedély hozzá a képen szereplő épület vagy szobor tervének jogtulajdonosától.

A teljes reformcsomag július 9-én kerül az EP elé, és ha ebben a formában menne át és kerülne tovább a törvényhozói szintre, akkor komolyan korlátozhatná, hogy ki hogyan fotózhat európai köztereken. A jövőben ugyanis egy fotós nem készíthetne szabadon egy művészi felvételt egy európai épületről, hogy utána azt a képet kiállítsa vagy mondjuk eladja, csak miután erre előbb engedélyt szerzett a jogtulajdonosoktól. 

Jelenleg így néz ki a helyzet Európában:

terkep

Ha életbe lépne a szabályozás, akkor az összes tagállam sárgára/pirosra változna. És ilyen képek születnének majd:

photo_camera The London Eye. Photograph from the Wikimedia Commons

Amiben bízni lehet most, az a közösségi nyomásgyakorlás, a fotós oldalak is arra kérik olvasóikat, írjanak EP-képviselőiknek, és kérjék azt, hogy ezt így ebben a formában ne szavazzák meg július 9-én, hogy aztán az ajánlás formájában ne kerülhessen a tanács elé, hogy törvény szülessen belőle.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.