Na, kinek az üzlettársa lett felügyelő bizottsági tag egy nagy állami bizniszt elnyerő multinál?

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. a múlt héten pályáztatás nélkül, arányaiban nevetségesen alacsony koncessziós díj fejében kapta meg a dohány-nagykereskedelem monopoljogát. Mielőtt a cég ilyen kedvező pozícióba került volna, még márciusban felügyelő bizottsági tagnak választotta Lánczi Tamást.

A név ismerős lehet, Lánczi a kormányhoz nagyon-nagyon közeli Századvég vezető elemzője, egyben ő az ügyvezetője Habony Árpád Londonban bejegyzett tanácsadó cégének is.

Lánczi úgy lett tag az ország egyik legnagyobb dohányipari cégének ellenőrző testületében, hogy gyakorlatilag nincsenek üzleti tapasztalatai - a Századvégen kívül eddig kizárólag a közigazgatásban dolgozott. A kormányhoz fűződő szoros kapcsolata viszont kifizetődni látszik, legalábbis a BAT meglepetésre lett tagja a Hódmezővásárhelyen jelentős pénzeket befektető magyar Continentallal közösen a monopol nagykereskedő cégnek, aminek a várható hasznát a piaci szakemberek 5-12 milliárd forintra becslik.

A várható haszon tükrében egészen nevetségesnek hangzik a koncessziós díj, ami idén mindössze tízmillió forint, és még jövőre is csak százmillió lesz. A koncessziós díj 2021-re 600 millió forintra emelkedik, ami még mindig elenyésző a várható haszonhoz képest. (Via Népszabadság. Címlapkép via Századvég)