Elköltöznél? Egy szicíliai kisvárosban most ingyen osztják a házakat

Van azért ebben pár trükk, persze. Gangi városában is gond a térségre jellemző elvándorlás, vannak ingatlanok, amik évtizedek óta üresen állnak, a település lakossága pedig folyamatosan öregszik el.

Ezért a város vezetése most ingyen is továbbadna néhány épületet, cserébe viszont kérnek is dolgokat. Például hogy aki megkapja, vállalja, hogy felújítja négy éven belül a rábízott épületet. Az ötlet sikerétől a helyiek azt várják, hogy egyrészt munkát ad a helyi vállalkozóknak és kivitelezőknek, másrészt felpörgeti a turizmust, végül pedig persze hogy életet lehet a városba. A New York Times helyszíni riportban számolt be a város életéről, vélhetően ez is meg fogja lökni kicsit az érdeklődők számát.

Fotók: TIZIANA FABI / AFP

A város polgármestere, Gisueppe Ferrarello szerint Gangi hátránya, hogy szicíliai mércével mérve messze van a tengertől. Az ötvenes években még 16 ezer ember élt itt, mára mindössze hétezren maradtak. De a várost rengetegen hagyták el már a XIX. században is, 1890-ben például csak New Yorkba 1700 gangi-i lakos emigrált.

A városba költözést tervezők leginkább az olasz bürokráciától rettegnek, ami még egy egyszerű házvásárlást is könnyen pokollá tud tenni. A város vezetése ebben is segítséget ígér, a helyiek angolul tudó ügyvédet és a kaotikus szicíliai jogban jártas szakértőket ígérnek. Ugyanakkor a célból létrehozott angol nyelvű honlapok is figyelmeztetnek: a felújítás költsége nem olcsó buli Szicíliában.

A program eddig teljes siker, közel száz százat sikerült már vagy ingyen, vagy jóval a piaci ár alatt értékesíteni.

Az új tulajdonosok mintegy fele szicíliai, akik hétvégi házat kerestek maguknak a hegyek közelében. A vásárlók többsége is olasz, de azért akadnak még európai érdeklődök és egy vásárló az Emirátusokból is.

Még 200 ház kiadó, erre viszont kezd terebélyes érdeklődőlista kinőni, ezért a város vezetése most már megengedheti magának, hogy válogassanak. A polgármester hangsúlyozza is, hogy nem olyan embert keresnek, akinek pénze van. Az érdekli inkább őket, mit kezdenének az épülettel. Előnyt élveznek például azok, akik vállalkozást indítanának a városban. Egy firenzei vállalkozó például azért kapott meg két házat is, hogy 22 szobás hotelt alakíthasson ott ki. (via NewYorkTimes)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.