67 év után eltörölték az éjfél utáni táncolást tiltó törvényt Japánban

a plázadás kora
2015 június 24., 02:42

A tiltás értelmében tilos volt eddig közösségi helyeken táncolni, kivéve ha a rendezvénynek volt megfelelő engedélye. De még az engedély birtokában sem lehetett éjfélnél tovább táncmulatságot tartani.

A törvényt még a második világháború után hozták, és a célja az volt, hogy lecsapjanak azokra a táncos mulatókra, amik sokszor helyet biztosítottak a prostitúciónak. Azóta jó sok idő eltelt, Japán is sokat változott, de a törvény maradt. Igaz, hogy nem nagyon foglalkozott vele senki, a XX. század második vége felé már bárki táncolhatott éjfél után, a rendőrség nem intézkedett. De ettől függetlenül mindez illegális volt.

Ugyanakkor az elmúlt évtized drogbotrányai, amibe hírességek keveredtek, megint a táncklubok felé irányították a hatóságok figyelmét, és több rajtaütés is történt e régi törvényre hivatkozva.

Ebből lett elege egy civil kezdeményezésnek, ami több 150 ezer aláírást gyűjtött össze. Sikeresen, a héten új törvényt fogadtak el, ami 2016-tól lesz hatályos. A változás a 2020-as olimpia előszele is egyben, a szervezőknek ugyanis célja, hogy az odalátogatók a lehető legjobban szórakozzanak az országban, egy ilyen törvény pedig nem segítene ezen sokat.

Nem Japán az egyetlen, ahol idióta tánctörvények léteztek, Svédországban még mindig tiltják spontán táncolást, és a helyek csak megfelelő engedélyek birtokában táncoltathatnak. Idén márciusban volt is egy kísérlet, hogy mindezt eltöröljék, de nem ment át a javaslat a parlamenten. (Independent)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.