Megvan, milyen csontvázat találtak a Széll Kálmán tér alatt

Az 1945. február 11-i német-magyar kitörés halottjaihoz köthetők azok az emberi maradványok, amiket a Széll Kálmán tér felújításakor találtak a múlt héten, írta kérdésünkre a Honvédelmi Minisztérium.

"A helyszínen dolgozó régészek és régésztechnikusok szakszerűen feltárták az elhunytat, a Főosztály szakértői pedig 2015. június 22-én vették át a munkálatokat. A szakemberek egy magyar és egy német katona földi maradványait exhumálták, melyek a Budaörsi Német-Magyar Katonatemetőbe kerültek, ahol megtörténik az újratemetésük.

A protokoll szerint minden ilyen esetben a megtalálónak először a rendőrséget kell értesítenie, akik a helyszíni felmérés után a Honvédelmi Minisztérium háborús kegyelettel foglalkozó szervéhez fordulnak. A munkálatok időtartama pár órás, vagy pár napos intervallumon belül ­– az előkerült földi maradványok számától függően – változik. A munkálatok ilyen esetben csak az adott helyszínen állnak le, időlegesen" - áll a minisztérium levelében.

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.