Az amerikai sulimenzákon is betiltották a sót, pár leleményes diák egyből be is indította a feketekereskedelmet

külföld
2015 június 26., 06:20
comments 38

Barack Obama amerikai elnök a magyar kormányt pár lépéssel megelőzve már 2010-ben betiltotta a sót az iskolai menzákon - a hivatkozási alap természetesen a nebulók egészségének védelme volt, bár azóta kiderült, hogy az előírt napi ajánlott sóbevitel valószínűleg egészségtelenül alacsony.

Ahogy az már lenni szokott, a tiltás lehetőséget szült. Ahogy az ősi magyar mondás is tartja, ha kidobnak az ügyfélkapun, mássz vissza a kormányablakon. Így tett az indianai Blackford középiskola pár diákja is, akik

jövedelmező feketekereskedelembe kezdtek, rázásonként egy dollárért árulták az illegális terméket a menzán.

Az iskola igazgatója, Annie Badoo azonnal lecsapott rájuk, amint tudomást szerzett a dologról. Ugyanakkor azt még ő is elismeri, hogy a kormány sótilalma nemhogy önkényes, de teljesen értelmetlen is. Amióta tilos sózni, a gyerekek utálják a menzakaját. Ami már csak azért is kellemetlen, mert Badoo szerint a többségük otthon nem kap megfelelő táplálékot, épp ezért jó volna, ha legalább az iskolában rendesen ennének. De nem esznek, mert az iskolai kaja sótlan, rossz.

A Blackford gimnázium iskolaszékének elnöke, John Payne nemrég már az amerikai törvényhozás ülésén is felszólalt az ügyben. Elmondta, hogy a 2010 óta érvényes szabályokat szinte lehetetlen betartani. Már csak azért is, mert az éppen hatályos előírások szerint egy gyerek napi nátriumbevitele 2300 milligram lehet, miközben egy pulykás szendvics és egy leves - átlagos amerikai ebéd - önmagában 2200 milligram nátriumot tartalmaz.

És, nem győzöm hangsúlyozni, a tudományos közmegegyezés alapján a hivatalos előírás

minden tudományos alapot nélkülöz.

(Via Fusion)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.