Na, most legyen elég! A legújabb kutatások szerint olyan kevés sót ajánl enni az amerikai kormány, hogy az már veszélyes

életmód
2015 április 7., 12:32
comments 244
Fotó: Kevin Dooley / Flickr

"Többé már semmilyen valós alapja sincs a hivatalos sóelőírásoknak" - foglalta össze a legújabb kutatások eredményeit Andrew Mente, az ontariói McMaster University professzora. A sót a kilencvenes években kezdte démonizálni az orvosi szakma és a szorosan nyomában haladó politika - Magyarország pár évtizedes késéssel, a chipsadó bevezetésével pattant fel a holtvágányon száguldó vonatra.

A sót a legújabb kutatások szerint tévedésből démonizálták.

Olyannyira, hogy valójában az a kis mennyiségű só a veszélyes, amit a most érvényben levő előírások szerint napi fogyasztásra javasolnak.

Legalábbis a kutatók egyik fele szerint. Mások, például az amerikai szívtársaság (AHA) kitart amellett, hogy a só igenis káros. Ez pedig elég sajátos helyzetet teremt az éppen a legújabb étkezési útmutató kiadására készülő amerikai kormányzatban:

vagy a szívgyógyászok figyelmeztetését kell figyelmen kívül hagyniuk, vagy azokat a kutatásokat, amelyek szerint veszélyesen alacsony napi sóbevitelt írnak elő.

Mielőtt továbblépnénk, egyet gyorsan tisztáznunk kell:

a túl sok só káros, pláne azoknak, akiknek eleve magas a vérnyomásuk.

A kérdés csak az, hogy mit értünk túl sok alatt.

A jelenleg hatályos előírás szerint 50 év alattiaknak napi 2300 milligram az ajánlott sóbevitel - ötven felett, illetve a feketéknek csupán 1500 milligram.

A kutatók szerint viszont akár napi 6000 milligram sót is kockázatmentesen fogyaszthatnánk, napi 3000 milligram alatti sófogyasztás pedig kifejezetten veszélyes.

Azt, hogy a kérdés mennyire megosztó, jól jelzi, hogy még a sófogyasztást ellenző AHA egyik volt elnöke, Suzanne Oparil szerint is teljesen megalapozatlanok a hatályos előírások. Oparil szerint akik ragaszkodnak ehhez a "hiedelemhez", azok figyelmen kívül hagyják a bizonyítékokat.

A szívtársaság azért nagy ellenzője a sófogyasztásnak, mert a megfigyelések szerint a sóbevitel csökkentése csökkentheti a vérnyomást. Azonban a kutatások szerint egyrészt elég jelentéktelen, másrészt vizsgált alanyonként nagyon eltérő mértékben. (Via Washington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt