Győzött a melegházasság az Egyesült Államokban

jog
2015 június 26., péntek 12:13
839

Az amerikai legfelső bíróság döntése értelmében az azonos neműek házassága az egész országban legális lett. Ettől még a hatályba lépése egyes államokban pár hétre elhúzódhat, függően attól, hogy az állami adminisztráció mennyire siet a törvény adoptálásával.

(GABRIEL BOUYS / AFP)

A döntés hatalmas sikere az azonos neműek házasságáért küzdő civil szervezeteknek és aktivistáknak, a legfelső bíróság végső szava után ugyanis többet nem lehetnek az országban államok, ahol nem engedélyezik bárkinek, hogy szerelméhez hozzámenjen.

A pénteki, történelmi jelentőségű döntésében a legfelső bíróság 5 a 4 arányban döntött úgy, hogy az Alkotmány az azonos neműek házassági jogát is garantálja, függetlenül attól, hogy olyan államban élnek-e, ami eddig csak a heteroszexuális pároknak engedélyezte az egybekelést. A döntés értelmében az azonos neműek alapvető joga, hogy házasodjanak. A többségi véleményt a szavazást is eldöntő Anthony Kennedy bíró foglalta össze, aki szerint többé nem áll fenn az a lehetőség, hogy ezt megtagadják a melegektől.

meleg

Az ország első, azonos neműek kötött házassága 11 évvel ezelőtt történt, Massachusetts államban. Azóta rohamosan terjedt az engedélyező államok száma. Mára az amerikaiak 70 százaléka él olyan államban, ahol legális a melegházasság.

A legfelső bíróság előtt legutóbb 2013-ban járt a kérdés, de akkor nem jutottak dűlőre.

A hírre gyorsan reagáltak az amerikai politikusok is:

(Vox, Washington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt