Orbán: Jobb, ha lenyelem

2015 június 26., péntek 13:52
134

Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján Magyari Péter helyszíni tudósítónk három kérdést tett fel a miniszterelnöknek:

  1. Mit szól ahhoz, hogy Matteo Renzi olasz miniszterlnök bírálta a kormány tervét?
  2. Blöff volt a dublini egyezmény felmondása?
  3. Jól értjük, hogy Orbán szerint az a menekült, aki egy szomszédos országban közvetlen életveszelyben van?

Orbán az utóbbi kérdésre azt mondta, hogy ez az, amit ő gondol, és szerinte:

„Menekült az, aki az életéért fut, és közvetlen életveszélyben van.”

Ilyenből látott tízezreket, „amikor Szerbiát bombáztuk, illetve a NATO bombázta”.

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának végén (Fotó: Julien Warnand / EPA / MTI)

Arról, hogy blöff volt-e a dublini egyezmény felmondása, amiből aztán a kormány visszatáncolt, Orbán pár perccel korábban azt mondta, hogy egyszerűen kommunikációs hibát vétettek, most pedig azt mondta: nem okosságról vagy ravaszságról van szó, hanem hogy egy kérdést menekültügyi technikai kérdésként kezeltek, miközben politikaiként kellett volna kezelni.

Azzal kapcsolatban is válaszolt, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök – miközben náluk sokkal súlyosabb a menekültügyi helyzet – azt üzente a magyar kormánynak, hogy: „Az én korosztályom számára Európa önazonosságát a berlini fal leomlása adta. 14 éves voltam akkor. Most, hogy a fiam 14 éves, nem akarom, hogy az európai önazonosság szimbóluma a magyar-szerb határra emelt fal legyen, vagy a bizalmatlanság fala, amit európai országok közé húznak.”

Orbán erről azt mondta:

„Ami pedig az olasz miniszterelnök megjegyzését illeti, sokat gondolkodtam ezen, és arra jutottam, hogy jobb, ha lenyelem.”

A válaszát azzal zárta, hogy „majd nyugodalmasabb időkben visszatérhetünk erre”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt