Akkora sakkszimultán-világrekordot ért el a 87 éves Sinka Brigitta, hogy csak na

sport
2015 június 29., 05:39
comments 49

A

13 600.

mérkőzését is lejátszotta vasárnap Sinka Brigitta 87 éves magyar nagymester sakkszimultánban, amivel felülmúlta az 1920-as évek nagy kubai mesterét, José Raúl Capablancát. Utóbbi 13 545 összecsapásig jutott.

photo_camera AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

A nagymester szeretné, ha teljesítményét a Guinness-rekordok is elismerné, ehhez az ötvenes évek óta játszott partijairól vezetett pontos feljegyzések is nagyban hozzájárulhatnak.

A sakkozást ezek után sem fogja abbahagyni, több nyári táborban is sakkozni fog például.

Sinka Brigitta kétszer volt második a magyar női sakkbajnokságon, és két sakkolimpiára nevezték, de végül mindkétszer lemaradt az utazásról. A több agyvérzés után is kiváló szellemi és fizikai állapotban lévő játékos több mint fél évszázados profi sakkozói pályáján számos hírességgel került kapcsolatba, így Bobby Fischer, Borisz Szpasszkij, Mihail Tal világbajnokokkal, s több tízezer gyermek sakkszimultán-versenyét szervezte meg.

(MTI, AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.