Tiltott állami támogatás miatt hivatalosan is vizsgálja Paks II-t Brüsszel

eu
2015 július 1., 11:08
comments 89

Margrethe Vestager versenyjogi EU-biztos egy keddi keltezésű levélben jelezte, hogy hivatalosan is vizsgálja, hogy a paksi atomerőmű bővítése tiltott állami támogatásnak számít-e.

A dán biztos többek között azzal szerzett hírnevet magának, hogy amióta októberben elfoglalta a hivatalát, azóta már nekiment a Google-nek és a Gazpromnak is, mert a cégek hivatala szerint visszaélnek erőfölényükkel.

A mostani vizsgálatot már május 22-én elindította, és erről értesítette a magyar kormányt is. Amint a felvetésekre megérkezik a magyar kormány válasza, a bizottság megvizsgálja, hogy ezek a válaszok megnyugtatóak-e. Amennyiben nem lesznek megnyugtatóak, akkor a következő lépés a kötelezettségszegési eljárás megindítása lehet.

Az Energiaklub és Jávor Benedek EP-képviselő (Párbeszéd Magyarországért) korábban azzal fordultak a bizottsághoz, hogy Paks II. az eddig ismert tervek alapján nem fogja kitermelni az árát, vagyis állami támogatás nélkül életképtelen marad. Az ezt megalapozó tanulmányt (itt olvasható, pdf) néhány napja az Energiaklub  meg is jelentette. A tanulmányt Felsmann Balázs, a Corvinus Egyetem tanárának vezetésével írta egy kutatócsoport.

A biztos mostani levele arra utal, hogy az érveket komolyan veszik Brüsszelben.

Lázár János május 28-i sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy addig minden ügyet tisztáztak az esetleges tiltott állami támogatás körül: "Nem maradt nyitott kérdés a paksi atomerőmű-beruházás esetleges tiltott állami támogatását illetően, a kormány az Európai Bizottság valamennyi észrevételére válaszolt" – mondta akkor. Azt is hozzátette, hogy ha új kérdések merülnek fel, akkor azokra is felelnek, ha pedig nem merülnek fel, akkor várják a bizottság hozzájárulását az építkezéshez.

Most úgy tűnik, hogy körülbelül októberben zárulhat le ez a vizsgálati kör, és addigra derül ki, hogy a paksi konstrukció mostani állapotában átmegy-e a bizottságon.

A bizottság egyébként alapból nem zárja ki, hogy állami támogatás legyen egy atomerőművön, de a módját elég szigorúan meghatározhatja. Nagy-Britannia kormányának például több lényeges ponton át kellett írnia a Hinkley Pointra tervezett új atomerőművének szerződését a kivitelezővel a bizottság aggályai nyomán.

PAks II. ügyében eddig csak az üzemanyagbeszerzés módja ellen emelt vétót a bizottság. A szerződésnek azt a részét azóta átírta a Paks II. Zrt. és a Roszatom, és mostanra megfelel az EU-s elvárásoknak. A tiltott állami támogatás kezelése már jóval nehezebb ügy lenne, mert az az egész beruházás alapjait érintheti.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt