Vége a kiszolgáltatottságnak! Mostantól az oroszok nélkül is lehet elég gáz

gazdaság
2015 július 02., 10:50
comments 131
  • Szerda óta működik a Szlovákiát Magyarországgal összekötő gázvezeték.
  • Most már nyugati irányból is el lehetne látni gázzal Magyarországot.

Hosszú távon nagyon jelentős következménye lehet, hogy szerdán megnyílt a szlovák – magyar gázvezeték, amin keresztül évente közel 4,8 milliárd köbméter gáz is jöhet az országba. Ez nagyon sok, hiszen Magyarország mostanában évi 7,5 milliárd köbméter gázimportra szorul. Ha a most megnyílt 4,8 milliárdos kapacitáshoz hozzávesszük az Ausztria felől érkező vezeték 3,7 milliárdos kapacitását, akkor már meg is vagyunk.

Szerda óta elvben közvetlen orosz gázimport nélkül is működhet Magyarország. Ez azt is jelenti, hogy a mindenkori orosz-ukrán tranzitviták is kevésbé élesek már Magyarország számára.

A szlovákiai vezetékek ugyanis összeköttetésben vannak a cseh rendszerrel, ami pedig a némethez kapcsolódik. Így Németország felől akár az Északi Áramlaton jövő orosz, akár a holland, akár a norvég mezők gáza is hozzáférhető lesz Magyarországon.

Nem volt egyszerű menet

Nem véletlen, hogy idén elég jó gázárat sikerült kialkudni a Gazprommal: nem kellett új hosszú távú szerződést kötni a szerdán lejárt helyett, hanem egy sokkal rugalmasabb konstrukcióban állapodott meg az MVM a Gazprommal.

A szlovák-magyar vezeték nagyon nehezen készült el. Már azzal is elment egy csomó idő, hogy a Mol-tól az állami MVM-hez került a magyar szakasz építése 2010-ben, aztán a fejlesztési minisztériumtól a belügyminisztériumhoz került az üzemeltetés joga 2014-ben, és mindig minden változást az EU-val is jóvá kellett hagyatni. Több mint egy éve Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnökök már átadták szimbolikusan a vezetéket, de ettől az még nem működött.

A magyar szakaszt az állam az Olajtervvel építette meg, ami közben nevet és tulajdonosokat is váltott, most már OT Industries-nak hívják. (A legfontosabb változások az építkezés ideje alatt: a tulajdonosi körből kikerült Seszták Miklós fejlesztési miniszter unokatestvére, Seszták Tamás, beszállt viszont Csányi Sándor OTP-vezér, a Bonitás 2002 nevű cégén keresztül.)

Átalakul a piac

Az új vezeték elkészültével párhuzamosan jelentősen átalakult a hazai földgázpiac. A lakossági ellátásból sorra vonulnak ki a külföldi multik, és helyettük az állami Főgáz veszi át fokozatosan a piacot. A szigorú hatósági ár miatt a lakosság kiszolgálása már nem éri meg a cégeknek. Nagy kérdés, hogy az állam képes lesz-e legalább nullszaldóra kihozni az üzletet, mert ha nem, akkor az EU tiltott állami támogatás miatt felszámolhatja a most alakuló rendszert.

Az ipari fogyasztók kegyeiért azonban továbbra is nagy a verseny. Idén jelentették be, hogy a Magyar Telekom és a MET közös céget alapít e piac kiszolgálására. És csütörtökön jelentette be a német RWE tulajdonában lévő Elmü-Émász, hogy szintén beszállnak ebbe az üzletágba.

Boross Norbert, az RWE kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy az új szlovák-magyar vezeték és az Elmü-Émász gázkereskedelmi ambíciói között ugyan nincs közvetlen összefüggés, de minden új lehetséges beszerzési forrás segíti a helyzetüket. Még februárban a Cink arról írt, hogy Angela Merkel budapesti látogatásán sürgette Orbán Viktort, hogy adják már át a szlovák-magyar vezetéket, és ezzel a Cink szerint az RWE-nek lobbizott a kancellár.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.