Mikrobális harcosok klubjában fejlesztik az új antibiotikumokat

2015 július 5., vasárnap 10:06
37

A baktériumok egyik különleges tulajdonsága, hogy örökítő anyaguk nemcsak a fejlődésük és szaporodásuk kódjából áll, hanem része az úgynevezett másodlagos metaboliták kódja is. Ezek olyan anyagok, amiket egy baktérium akkor termel, ha valami megtámadja. Vagyis ezek természetes antibiotikumok, amik segítenek a batkériumnak elpusztítani a támadóit.

A baj csak az, hogy ezeket a metabolitákat csak és kizárólag akkor termelik, ha valami támadja őket. És bár ilyen metabolitákat már használ az orvostudomány - főleg antibiotikumokban és rákgyógyszerekben -, ezek megtalálása eddig javarészt a vakszerencsén múlt.

Akkor tudták leszüretelni, ha véletlenül pont olyan baktériumot találtak, ami éppen termelte.

Ezért fejlesztették most ki a Vanderbilt Egyetem kutatói a Mikrobális Fight Clubot, egy eszközt, amiben különböző baktériumokat ereszthetnek egymásra, kiprovokálva a másodlagos metaboliták termelését, melyeket így ezentúl könnyebb lesz megtalálni és felhasználni újabb antibiotikumok fejlesztéséhez.

Ami jó, mert a baktériumok elég gyorsan tudnak alkalmazkodni a gyakran nem előírásszerűen, általában pedig túl gyakran használt antibiotikumokhoz, antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumtörzseket létrehozva. (Via Popular Science)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt